ΑΙΡΕΣΕΙΣ: Αγγλικανοί

Ίδρυση
Τόπος ίδρυσης: Το 597 μ.Χ στην Αγγλία
Ιδρυτής: Ο μοναχός Αυγουστίνος ο οποίος εστάλη στην Βρετανία από τον πάπα Γρηγόριο Α΄ τον Διάλογο, για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Ο Αυγουστίνος έγινε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Η επίσημη ίδρυση της όμως έγινε στα χρόνια της βασιλείας της Ελισσάβετ Α΄(1558-1603).
Σκοπός ίδρυσης: Ανεξαρτητοποίηση της εκκλησίας της Αγγλίας από την παπική εξουσία.

Διοίκηση
1) Η εκκλησία είναι κρατική. Ο Βασιλιάς είναι η ¨πρώτη αρχή της¨ και είναι αυτός που διορίζει τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο. Οι Αρχιεπίσκοποι Καντουαρίας και Υόρκης, με άλλους 24 επισκόπους αποτελούν μόνιμα μέλη της Βουλής των Λόρδων. Καμιά απόφαση εκκλησιαστικής συνέλευσης δεν είναι έγκυρη χωρίς την κοινοβουλευτική επικύρωση της.
2) Η εκκλησία χωρίζεται σε 2 αρχιεπισκοπές:
i. Της Κανταουρίας(Kanterbury), της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο πρώτος όλων των Αγγλικανών.
ii. Της Υόρκης, της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος τιτλοφορείται «Αρχιεπίσκοπος της Αγγλίας».
3) Η Εκκλησία έχει 3 μορφές:
«Υψηλή Εκκλησία». Λέγεται και Αγγλοκαθολική, έχει την έδρα της στην Οξφόρδη και είναι κάτι μεταξύ Παπισμού και Ευαγγελικών. Περιλαμβάνει τα βασικά στελέχη της αγγλικής κοινωνίας και διανόησης.
«Χαμηλή Εκκλησία». Συγγενεύει με τους φανατικούς Διαμαρτυρόμενους του Καλβίνου, αρνείται όλα τα μυστήρια και τις τελετές και περιλαμβάνει τους λεγόμενους πουριτανούς.
«Ευρεία Εκκλησία». Λέγεται και Φιλελευθέρα, αντιτίθεται στην διοικούσα επισκοπική εκκλησία και περιλαμβάνει στους κόλπους της αδιακρίτως τον καθένα που πιστεύει το Ευαγγέλιο του Χριστού.
Οι Εκκλησίες συνδέονται με:
α)Τα 39 άρθρα της Αγγλικανικής ομολογίας
β)Τα βιβλία της κοινής προσευχής γ)Τις αποφάσεις των συνόδων του Λάμπεθ, που είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου.

Δόγματα
1. Ακολουθούν τις θέσεις των Ευαγγελικών και αποδέχονται μόνο το Βάπτισμα και την Θεία Ευχαριστία ως μυστήρια.
2. Βάπτισμα: Δεν μπορεί να απαλλάξει τον άνθρωπο από την ¨μόλυνση¨. Δεν είναι δυνατή η ριζική κατάλυση της παλιάς ζωής και η μετάβαση στην καινούργια ζωή της Βασιλείας του Θεού. Γίνεται το Βάπτισμα με ραντισμό.
3. Θεία Ευχαριστία: Δεν μπορούν να δεχτούν το θαύμα γιατί τα πάντα τα εξηγούν με την λογική. Δεν πιστεύουν ότι γίνεται υπερφυσική μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα. Την θεία Ευχαριστία την δέχονται ως θυσία δοξολογίας του Θεού και όχι ως θυσία προς εξιλέωση των αμαρτιών, γιατί κατά την γνώμη τους η εξιλέωση έγινε δια παντός με την σταυρική θυσία.
4. Ιεροσύνη: Τους κληρικούς δεν τους θεωρούν λειτουργούς, αλλά ιεροκήρυκες. Έχουν καθιερώσει επίσης την χειροτονία γυναικών επισκόπων.
5. Παραδέχονται μόνο τις 4 πρώτες Οικουμενικές Συνόδους και δεν δέχονται την 7η .
6. Διατηρούν το «Φιλιόκβε»