ΑΠΟΡΙΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Τα μέρη της ανθρώπινης ψυχής
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τρία μέρη έχει η ανθρώπινη ψυχή με τα οποία διακρίνεται από τα ζώα: το λογικό, το θυμικό και το επιθυμητικό. Το λογικό χωρίζεται σε προφορικό και ενδιάθετο λόγο. Ο προφορικός λόγος γίνεται αντιληπτός με την ακοή και είναι δυνατό να χαθεί και να γίνει σιωπηλός. Ο ενδιάθετος  λόγος από την άλλη δεν γίνεται αντιληπτός, καθώς ο άνθρωπος τον συλλογίζεται. Δεν χάνεται ποτέ στην διάρκεια της επίγειας ζωής και είναι περισσότερο αυθόρμητος και τιμιότερος από τον προφορικό. Επίσης ο ενδιάθετος λόγος είναι αυτός που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο ως λογικό ον. Το θυμικό είναι η ανάγκη του ανθρώπου να εκδηλώνει θυμό κατά του διαβόλου που είναι ο κύριος υπεύθυνος της απομάκρυνσης του από τον Παράδεισο. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι στρέφουν τον θυμό και την οργή τους προς τα υπόλοιπα πλάσματα του Θεού και όχι στον διάβολο. Επιθυμία είναι η ανθρώπινη ανάγκη της αναζήτησης του καλού και της Βασιλείας των Ουρανών και δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση την τάση του ανθρώπου να αποκτήσει τα γήινα, εφήμερα και φθαρτά πράγματα.

Οι ανθρώπινες αμαρτίες
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι ανθρώπινες αμαρτίες προέρχονται από την κακή προαίρεση του ανθρώπου και την λανθασμένη χρήση των τριών μερών της ανθρώπινης ψυχής που αναλύθηκαν προηγουμένως. Από το λογικό προέρχονται αμαρτίες όπως η βλασφημία, η ύβρη, η άρνηση του ονόματος του Θεού και η ασέβεια. Από το θυμικό γίνονται αμαρτίες όπως ο φόνος, η οργή, η εχθρότητα και το μίσος. Από το επιθυμητικό προκύπτουν ενέργειες όπως η πορνεία, ο φθόνος, η κλοπή και η μοιχεία.

Οι δύο φύσεις του Ιησού
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Κύριος εκτός από την Θεϊκή Του φύση απέκτησε με την γέννηση Του και την ανθρώπινη. Ήταν ένας τέλειος άνθρωπος με συναισθήματα και ανάγκες που κατείχε επίσης και τα τρία μέρη της ανθρώπινης ψυχής. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο Ιησούς ήταν αναμάρτητος και το τριμερές της ψυχής Του λειτουργούσε ορθά.



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ

Τα γεγονότα της ανάστασης του Λαζάρου
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην περιοχή της Βηθανίας ζούσε ένας αγαπητός φίλος του Κυρίου, ο Λάζαρος, μαζί με τις αδερφές του, την Μάρθα και την Μαρία. Κάποτε ο Λάζαρος νόσησε από φυσική ασθένεια και οι αδερφές του έστειλαν απεσταλμένους για να ενημερώσουν τον Κύριο και να Τον παρακαλέσουν να μεταβεί στο σπίτι τους και να βοηθήσει τον Λάζαρο που αγαπούσε πολύ.
Ο Ιησούς αφού πληροφορήθηκε την κατάσταση του φίλου του, ενημέρωσε τους μαθητές του ότι η ασθένεια του Λάζαρου θα αποτελούσε γεγονός που θα δόξαζε τον Κύριο και θα αποκάλυπτε την δύναμη του επάνω στον θάνατο. Δεν βιάστηκε όμως να πάει στην Βηθανία, απεναντίας η άφιξη του στο σπίτι του νεκρού πλέον Λάζαρου έγινε τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του.
Λίγο πριν την άφιξη του, η Μάρθα ενημερώθηκε για τον ερχομό του Κυρίου και έτρεξε να τον προϋπαντήσει, ζητώντας Του συγχρόνως να βοηθήσει τον νεκρό αδερφό της. Ο Ιησούς τότε την παρηγόρησε λέγοντας πως ο ίδιος είναι η Ανάσταση και πως οι πιστοί Του, συμπεριλαμβανομένου και του αδερφού της, δεν πρόκειται να πεθάνουν αιώνια. Η Μάρθα τότε δήλωσε την πίστη της στο πρόσωπο του Κυρίου και έτρεξε να πληροφορήσει κρυφά την αδερφή της για τον ερχομό του Ιησού. Η Μαρία τότε με πολλή αγάπη βιάστηκε να συναντήσει τον Χριστό. Όταν Τον πλησίασε, άρχισε να κλαίει παρακαλώντας Τον και αυτή με την σειρά της να κάνει το θαύμα Του. Ο Κύριος την λυπήθηκε και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να Του υποδείξουν το σημείο ταφής του Λάζαρου. Φτάνοντας εκεί ο Ιησούς δάκρυσε και προσευχήθηκε στον Ουράνιο Πατέρα Του. Στη συνέχεια ζήτησε από τον συγκεντρωμένο κόσμο να μετακινήσει τον βαρύ βράχο που έκλεινε την είσοδο της σπηλιάς-τάφου του Λάζαρου και κατόπιν πρόσταξε τον φίλο Του να εξέρθει. Πράγματι, προς έκπληξη όλων, ο νεκρός περπάτησε έξω από τον τάφο τυλιγμένος με τα σάβανα.
Το συμβάν αυτό της θαυμαστής ανάστασης του νεκρού Λάζαρου διαδόθηκε ταχύτατα στη συνέχεια και ενημερώθηκε και η  Μάρθα που είχε παραμείνει στο σπίτι όσο και οι Φαρισαίοι.

Η ζωή του Λάζαρου μετά την ανάσταση του.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του έζησε τριάντα χρόνια. Λόγω της αγάπης και της σχέσης του με τον Κύριο, οι Ιουδαίοι τον μίσησαν και σχεδίαζαν την δολοφονία του. Δεν πρόλαβαν όμως να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους διότι ο Λάζαρος ενημερώθηκε και διέφυγε στην Κύπρο, έχοντας ήδη χειροτονηθεί Αρχιερέας από τους Αποστόλους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Λάζαρος μετά την ανάσταση του και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν αναφέρθηκε ποτέ στην μεταθανάτια εμπειρία του. Οι πιθανοί λόγοι είναι δύο: Ή δεν είδε τίποτα ή ο Κύριος δεν του επέτρεψε να αποκαλύψει τα όσα αντίκρισε στον Άδη. Είναι όμως γεγονός ότι ο Λάζαρος ποτέ δεν γέλασε μετά την ανάσταση του.



ΚΥΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Γιατί τρίτοι ενημέρωσαν τον Κύριο για την ασθένεια του Λάζαρου και όχι οι αδερφές του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν μπορούσαν να αφήσουν μόνο του τον ασθενή αδερφό τους και ο δεύτερος ότι, λόγω της οικειότητας που είχαν με τον Κύριο, μπορούσαν να στείλουν απεσταλμένους, χωρίς να θεωρηθεί πως ασεβούν και περιφρονούν τον Ιησού.

Γιατί καθυστέρησε ο Χριστός να μεταβεί στην Βηθανία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Κύριος γνώριζε πως ο Λάζαρος θα πέθαινε, για αυτό περίμενε λίγο, ώστε να πραγματοποιηθεί και η ταφή και να γίνει το θαύμα της ανάστασης περισσότερο θαυμαστό.

Γιατί ο Κύριος μιλά για κοίμηση και όχι για θάνατο του Λάζαρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο Λάζαρος έμεινε μόνο 4 μέρες στον τάφο, χρόνος σύντομος που δικαιολογεί τον όρο κοίμηση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Λάζαρος, ως άνθρωπος του Θεού, είχε με τον εφήμερο θάνατο του την τύχη όλων των πιστών του Κυρίου. Οι δίκαιοι λοιπόν πηγαίνουν προς την Ουράνια Βασιλεία όπου και απολαμβάνουν την αιώνια ανάπαυση. Άρα ο θάνατος τους δεν είναι θάνατος αλλά ευχάριστη κοίμηση. Αντίθετα οι αμαρτωλοί πεθαίνουν γιατί πορεύονται στην αιώνια κόλαση  όπου ζουν με βάσανα και τιμωρίες.

Γιατί μόνο η Μάρθα προϋπάντησε αρχικά τον Κύριο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Είναι πιθανόν μόνο η Μάρθα να βρισκόταν έξω από το σπίτι όταν πλησίαζε ο Χριστός, ή μόνο εκείνη να ενημέρωσαν οι παρευρισκόμενοι που Τον αναγνώρισαν. Αν η και η Μαρία αντιλαμβανόταν τον ερχομό του Ιησού, σίγουρα θα έτρεχε και εκείνη για να Τον συναντήσει.

Γιατί η Μάρθα ενημέρωσε κρυφά την αδερφή της για τον ερχομό του Ιησού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Μάρθα γνώριζε πως αν ενημέρωνε φανερά την αδερφή της, θα το άκουγαν και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι και θα υπήρχε κίνδυνος κάποιος από αυτούς να το αποκάλυπτε στους Ιουδαίους, οι οποίοι φθονούσαν τον Κύριο και ζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία να Τον φονεύσουν.

Για ποιο λόγο ο Ιησούς ζήτησε από τον περίγυρο να Του υποδείξουν αρχικά το σημείο του τάφου και στη συνέχεια να μετακινήσουν την πέτρα που τον σφράγιζε και να βγάλουν τα σάβανα από τον Λάζαρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Κύριος, αν και γνώριζε το σημείο της ταφής του φίλου Του, ζήτησε να Τον οδηγήσουν εκεί με σκοπό να παρασύρει από περιέργεια πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι θα γίνονταν μάρτυρες του θαύματος που σκόπευε να πραγματοποιήσει. Η μετακίνηση της πέτρας που σφράγιζε τον τάφο από τρίτους έγινε με σκοπό να αποδείξει πως ήταν πραγματική πέτρα και  πως ήταν αδύνατο να την μετακινήσει ο Λάζαρος και να υποκριθεί την ανάσταση του.
Τέλος τα σάβανα αφαιρέθηκαν ενώπιον μαρτύρων, προκειμένου να αποδειχτεί ότι πραγματικά αναστήθηκε ο Λάζαρος και όχι κάποιος άλλο άτομο που υποδυόταν τον νεκρό.

Γιατί δάκρυσε ο Κύριος όταν αντίκρισε τον τάφο του Λάζαρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ο Κύριος λόγω της ανθρώπινης φύσης Του, είχε συναισθήματα που εκδηλώνονταν. Αυτό συνέβη και στην συγκεκριμένη περίσταση, καθώς ο Χριστός εκδήλωσε με δάκρυα την λύπη Του για τον θάνατο του φίλου Του.

Για ποιο λόγο ο Ιησούς προσευχήθηκε πριν το θαύμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Ιησούς προσευχήθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν για να παραδειγματίσει τους πιστούς και να τους διδάξει την αναγκαιότητα της προσευχής όταν έχουν ανάγκη την Θεϊκή παρέμβαση. Ο δεύτερος λόγος έχει θεολογική βάση και αποδεικνύει πως ο Χριστός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Αγίας Τριάδας που ούτε δρα αυτοβούλως, ούτε και ως δούλος του Πατέρα-Θεού. Απεναντίας δρα ως Υιός αγαπημένος και απεσταλμένος του Πατρός.





ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Γιατί ασθενούν οι εκλεκτοί του Χριστού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η σωματική ασθένεια θεωρείται δοκιμασία της ψυχής, για αυτό και επιτρέπει ο Κύριος να ταλαιπωρούνται τα πλάσματα Του.

Τι συμβολίζει η Ανάσταση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ανάσταση είναι ο θρίαμβος του Κυρίου και η ήττα του θανάτου και της αιώνιας κόλασης. Ο Ιησούς είχε ο ίδιος καθησυχάσει τους πιστούς Του, λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβούνται τον θάνατο γιατί επηρεάζει μόνο το σώμα. Ο ψυχικός θάνατος δεν μπορεί να συμβεί σε εκείνους, παρά μόνο στους οπαδούς του διαβόλου και συμβολίζει την αιώνια κόλαση.

Τι σημαίνει το όνομα Χριστός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χριστός σημαίνει άνθρωπος και Θεός.
Τον παλαιό καιρό υπήρχε μια συνήθεια, όταν ήθελαν να χρίσουν κάποιον Αρχιερέα ή Βασιλέα, να ρίχνουν μύρο στην κορυφή της κεφαλής του. Αν το μύρο ακολουθούσε ευθεία πορεία  προς την μύτη και στο στόμα του, τότε τον έχριζαν. Διαφορετικά, αν το μύρο λόξευε στην πορεία, δεν θεωρείτο το άτομο άξιο και δεν τον έχριζαν. Επειδή λοιπόν ο Ιησούς χρίστηκε από το Άγιο Πνεύμα, για αυτό και ονομάστηκε Χριστός.

Γιατί μόνο ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε για την Ανάσταση του Λάζαρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι τρεις υπόλοιποι Ευαγγελιστές, δηλαδή ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ματθαίος έγραψαν τα ευαγγέλια τους ενώ ο Λάζαρος ήταν ζωντανός. Συνεπώς ήταν περιττό να αναφερθούν σε ένα γεγονός που ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του ήταν εν ζωή και μπορούσε να το αφηγηθεί καλύτερα. Αντίθετα ο Ιωάννης έγραψε το ευαγγέλιο του μετά τον θάνατο του Λάζαρου. Συγκεκριμένα, ο Ματθαίος έγραψε το ευαγγέλιο του 8 χρόνια μετά την Ανάληψη του Χριστού, ο Μάρκος έπειτα από 10 έτη και ο Λουκάς μετά από 15. Ο Ιωάννης έγραψε το ευαγγέλιο του 32 χρόνια μετά την Ανάληψη του Ιησού και 2 έτη μετά το θάνατο του Λάζαρου.