ΑΠΟΡΙΕΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γιατί είναι απαραίτητη η μίμηση των παιδιών από τους ενήλικες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Κύριος ορίζει μέσω του αγίου Ευαγγελίου, ότι αν οι ενήλικες δεν γίνουν σαν τα παιδιά, είναι αδύνατο να εισέλθουν στην Βασιλεία των Ουρανών. Οφείλουν δηλαδή να μιμηθούν τα παιδιά, στην πραότητα που τα διακρίνει και στη έλλειψη κακίας και φθόνου.

Για ποιους λόγους δεν μπορεί να νηστέψει ο άνθρωπος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει τρία εμπόδια στην επιθυμία και προσπάθεια του για νηστεία που είναι: η αγάπη του κορμιού, η αυταρέσκεια και το αίσθημα της έχθρας προς τους συνανθρώπους του.
  • Η αγάπη του κορμιού: Ο άνθρωπος είναι διπλός και αποτελείται από το σώμα και την ψυχή. Η ψυχή είναι άϋλη και ουράνια και επιθυμεί τα καλά έργα που ευχαριστούν τον Κύριο, όπως την εγκράτεια, την νηστεία και την αγρυπνία. Το κορμί όμως, ως φθαρτό και γήινο, αποζητά τα εφήμερα και επουσιώδη πράγματα, όπως την πολυφαγία και την ασωτία. Όταν λοιπόν οι επιθυμίες του κορμιού είναι ισχυρότερες, τότε ο άνθρωπος αποτυγχάνει να νηστέψει.
  • Η αυταρέσκεια: Η νηστεία που γίνεται με σκοπό να κερδίσει ο άνθρωπος τον έπαινο των άλλων είναι μάταιη, ανώφελη και μη αποδεκτή από τον Κύριο.
  • Η εχθρότητα μεταξύ των Χριστιανών: Ο χριστιανός που νηστεύει ενώ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με συνάνθρωπο του, κάνει μια απρόσδεκτη από τον Θεό νηστεία.

ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τα πρόδρομα γεγονότα της Κυριακής των Βαΐων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έξι μέρες πριν το εβραϊκό Πάσχα, ο Ιησούς με τους μαθητές Του πήγε στην Βηθανία, στο σπίτι του αναστημένου φίλου Του, Λάζαρου, όπου και έμεινε για φαγητό. Στην συνάντηση αυτή παρευρέθησαν πολλοί γνωστοί της οικογένειας, όπου και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον Λάζαρο, να ομιλεί και να συντρώγει με τους υπόλοιπους. Οι αδερφές του Μαρία και Μάρθα είχαν αναλάβει την περιποίηση του Κυρίου και των καλεσμένων. Η Μάρθα ασχολείτο με την φιλοξενία και την φροντίδα του τραπεζιού, ενώ η Μαρία πήρε πολύτιμο μύρο από εξαιρετικά και ακριβά συστατικά και στην συνέχεια άλειψε με αυτό τα πόδια του Χριστού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της.
Η ενέργεια αυτή της Μαρίας ενόχλησε τον φιλάργυρο μαθητή του Κυρίου, τον Ιούδα τον Ισκαριώτη, ο οποίος δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι ήταν προτιμότερη η χρηματική προσφορά στους πιστούς παρά η άσκοπη σπατάλη σε αρώματα. Ο Ιησούς όμως χωρίς να τον επιπλήξει, δικαιολόγησε την ενέργεια της Μαρίας, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο μύρο προοριζόταν για τη στιγμή του ενταφιασμού Του.
Τα γεγονότα λοιπόν αυτά όπως και τα όσα ειπώθηκαν, έγιναν γνωστά σε πλήθος κόσμου, γνωστού και άγνωστου στην οικογένεια του Λάζαρου, που βρισκόταν εκεί. Άλλοι είχαν πάει για να δουν τον Κύριο, άλλοι για να αντικρίσουν τον Λάζαρο και να διαπιστώσουν την ανάσταση του και κάποιοι άλλοι ήταν απεσταλμένοι των Αρχιερέων, που φθονώντας την προβολή του Κυρίου, ζητούσαν την κατάλληλη ευκαιρία να θανατώσουν τον Ιησού και τον Λάζαρο.

Ποιες ήταν οι γυναίκες που άλειψαν τον Κύριο με μύρο και γιατί γίνεται αναφορά στο όνομα της αδερφής του Λάζαρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι γυναίκες που άλειψαν τον Κύριο με μύρο ήταν συνολικά τρεις. Οι δύο πρώτες  ήταν γυναίκες αμαρτωλές που με την ενέργεια τους έδειξαν μεταμέλεια για την άσωτη ζωή τους και συγχωρέθηκαν από τον Κύριο. Η τρίτη ήταν η Μαρία, η αδερφή του Λάζαρου, μια γυναίκα καλή και ενάρετη που η ενέργεια της προερχόταν από την βαθιά της πίστη. Για τον διαχωρισμό λοιπόν των γυναικών έγινε η αναφορά του ονόματος της τρίτης γυναίκας.
Ποια ήταν η σχέση Ιούδα-χρημάτων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Ιούδας ήταν φιλάργυρος και ήταν εκείνος που είχε αναλάβει την φύλαξη του κοινού ταμείου του Ιησού και των μαθητών Του. Συνεπώς το ενδιαφέρον του για την χρηματική αξία του μύρου που χρησιμοποίησε η Μαρία, πήγαζε από την επιθυμία του να έχει  στην κατοχή του περισσότερα χρήματα. Το υποτιθέμενο ενδιαφέρον του για τους πτωχούς ήταν εικονικό.

Γιατί ο Ιησούς δεν κατηγόρησε τον Ιούδα για την φιλαργυρία του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:O Ιησούς ως Θεός γνώριζε τα αισθήματα, τις σκέψεις και την διάθεση του Ιούδα. Δεν τον κατηγόρησε λοιπόν ούτε τον επίπληξε, για να μην έχει αφορμή ο μαθητής Του να ισχυριστεί αργότερα, ότι εξαιτίας της στάσης του Κυρίου και αισθανόμενος ντροπή και οργή, παρασύρθηκε και Τον πρόδωσε.

Για ποιο λόγο κάνουν οι άνθρωποι φιλανθρωπίες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι στο πρόσωπο των άπορων και αδυνάτων υπάρχει ο ίδιος ο Κύριος. Κάνοντας λοιπόν αγαθοεργίες, θεωρούν ότι τελικός αποδέκτης τους είναι ο Ιησούς. Αυτό βέβαια είναι μια αλήθεια η οποία αναφέρεται και στο Ευαγγέλιο.

Γιατί ο Κύριος δέχτηκε την προσφορά του μύρου από την αδερφή του Λάζαρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μύρο που πρόσφερε η Μαρία ήταν από ακριβά και πολύτιμα αρώματα και ο Κύριος αποδέχτηκε την προσφορά της. Αντικρούοντας τον Ιούδα, που ισχυρίστηκε την αναγκαιότητα της φιλανθρωπίας στους πιστούς και όχι την σπάταλη και αλόγιστη χρήση αρωμάτων, ο Ιησούς απάντησε ότι οι άποροι θα υπάρχουν πάντα όπως και οι ευκαιρίες για αγαθοεργίες, αντίθετα η παρουσία Του στη γη θα είναι σύντομη. Έτσι με χαρά αποδέχτηκε το δώρο της Μαρίας.

Γιατί οι αρχιερείς ζητούσαν επίμονα τον θάνατο του Λάζαρου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θαύμα της ανάστασης του Λάζαρου προκαλούσε πολλά προβλήματα στους αρχιερείς, οι οποίοι βλέποντας το πλήθος των πιστών του Ιησού να αυξάνει, αποφάσισαν την εξόντωση την δική Του και του Λάζαρου. Ο Κύριος βέβαια, πριν τον φίλο Του, είχε αναστήσει άλλα δύο άτομα: τον γιο της χήρας και τον δούλο του εκατόνταρχου. Τα θαύματα αυτά όμως δεν είχαν την αίγλη την αντίστοιχη με το θαύμα του Λάζαρου, για αυτό και οι αρχιερείς αδιαφόρησαν για τους πρωταγωνιστές τους. Συγκεκριμένα υπήρχαν δύο λόγοι για την αδιαφορία που επέδειξαν στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις και για την ενόχληση τους στην περίπτωση του Λάζαρου. Καταρχήν όταν ο Κύριος ανέστησε τον νέο και τον δούλο, δεν ήταν ευρέως γνωστός στους Ιουδαίους, συνεπώς  ήταν ακίνδυνος για την ιερατική ιεραρχία. Αντίθετα, όταν ανέστησε τον Λάζαρο, είχε αποκτήσει πολλούς  οπαδούς και κατείχε επικίνδυνη δύναμη σύμφωνα με κάποιους. Επιπλέον τα δύο πρώτα πρόσωπα που ανέστησε, δεν ανήκαν σε κάποιον γνωστό κύκλο, οπότε τα θαύματα που πρωταγωνίστησαν δεν διαδόθηκαν ευρέως. Αντίθετα ο Λάζαρος ήταν άρχοντας με φήμη και η ανάσταση του διαδόθηκε ταχύτατα.


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

Ποια ήταν τα γεγονότα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά την ανάσταση του Λάζαρου, πολλοί κάτοικοι της Ιερουσαλήμ ενημερώθηκαν για το θαύμα και για τη πρόθεση του Κυρίου να περάσει την εορτή του Πάσχα που πλησίαζε, στη πόλη τους. Προμηθεύτηκαν λοιπόν κλαδιά από φοίνικες και Τον προϋπάντησαν στην είσοδο της πόλης. Καθώς Τον αντίκρισαν να έρχεται έφιππος σε ένα γάιδαρο, άρχισαν να ρίχνουν τα κλαδιά και τα ρούχα τους στον δρόμο που θα περνούσε και Τον επευφημούσαν, ζητώντας Του να τους ευλογήσει. Οι μαθητές του Κυρίου συμμετείχαν επίσης σε αυτή την σκηνή, παραθέτοντας και δικά τους ενδύματα επάνω στο ζώο που μετέφερε τον Ιησού.

Τι συμβολίζει η υποδοχή του Ιησού με κλαδιά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στους αρχαίους χρόνους, στην περιοχή της Ολυμπίας, γίνονταν κάθε πέντε χρόνια αθλητικοί αγώνες, γνωστοί αρχικά ως Παναχαΐδα και στη συνέχεια ως Ολυμπιακοί. Στους νικητές των αγώνων οι αρχαίοι Έλληνες χάριζαν κλαδιά αγριελιάς και τους επευφημούσαν οι πάντες. Οι Ιουδαίοι λοιπόν όταν αντίκρισαν τον Ιησού, άρχισαν να Τον ραίνουν με κλαδιά και να Τον επευφημούν ως νικητή του θανάτου, που κατάφερε να αναστήσει τον Λάζαρο. Μιμήθηκαν δηλαδή για την υποδοχή του Ιησού, τους αρχαίους Έλληνες στον τρόπο αποτίμησης τιμών στους νικητές των αγώνων.

Τι αντιπροσωπεύουν τα βάγια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα βάγια είναι απαλοί κλάδοι και συμβολίζουν την νίκη των Χριστιανών κατά των παθών και αμαρτιών.

Γιατί ο Κύριος δεν μπήκε στα Ιεροσόλυμα πεζός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Κύριος σε όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας Του, περπατούσε με τους μαθητές Του και πήγαινε πεζός στα μέρη που ήθελε να διδάξει και να κάνει τα θαύματα Του. Ποτέ δεν χρησιμοποίησε ζώο για τις μετακινήσεις Του, εκτός από την περίπτωση της εισόδου Του στα Ιεροσόλυμα. Ο λόγος που έγινε αυτή η εξαίρεση, ήταν για να επαληθευτούν οι προφητείες του προφήτη Ζαχαρία ο οποίος μίλησε για την εμφάνιση του Μεσσία πάνω σε ένα γάιδαρο.

Γιατί επιλέχτηκε ο γάιδαρος για την μεταφορά του Κυρίου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο γάιδαρος είναι το πιο καταφρονημένο ζώο και όμως ο Κύριος το τίμησε και το επέλεξε για την μεταφορά Του στα Ιεροσόλυμα. Το ίδιο όμως είναι και οι Χριστιανοί, δηλαδή καταφρονημένοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους λόγω της απλής ζωής και της ταπεινής τους συμπεριφοράς. Ο Ιησούς όμως τους Χριστιανούς δέχτηκε και θα τους καλέσει να Τον συντροφεύουν στην Ουράνια Βασιλεία Του.

Τι συμβολίζουν τα ρούχα στο έδαφος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ρούχα αυτά συμβολίζουν τις αμαρτίες των ανθρώπων, οι οποίες πρέπει να απομακρυνθούν από τον σωστό Χριστιανό, προκειμένου να γίνει δεκτός στην αγκαλιά του δημιουργού Του.

Τι συμβολίζουν τα ρούχα πάνω στον γάιδαρο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ρούχα που τοποθέτησαν οι μαθητές του Κυρίου επάνω στον γάιδαρο, συμβολίζουν τις διδασκαλίες των Αποστόλων και τα κηρύγματα τους που κάλυψαν τις αμαρτίες των ανθρώπων.