ΦΘΟΝΟΣ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΘΟΝΟΥ
Ο φθόνος εμφανίστηκε συγχρόνως με τη δημιουργία του κόσμου. Προϋπήρχε της ανθρώπινης ύπαρξης και διαιωνίστηκε στο πέρασμα των χρόνων. Είναι ένα ένστικτο και αμάρτημα που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικής, οικονομικής κατάστασης και πνευματικού επιπέδου. Όσοι το καλλιεργούν στην ψυχή τους γίνονται αποδέκτες δυσάρεστων καταστάσεων που τους φθείρουν σωματικά αλλά και ψυχικά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
  1. Διάβολος και Πρωτόπλαστοι: Ο διάβολος ήταν άγγελος του Θεού που καταλήφθηκε από υπεροψία. Ζήλεψε την ισχύ του Θεού, έδειξε ανυπακοή και επιθύμησε τη θέση Του. Συνέπεια των ενεργειών του ήταν η έξοδος του από τον Παράδεισο. Ο φθόνος του όμως για τους Πρωτόπλαστους, που απολάμβαναν ακόμα την Ουράνια Βασιλεία, τον παρακίνησε σε μια ακόμα ανέντιμη ενέργεια. Παραπλάνησε τον Αδάμ και την Εύα που με τη σειρά τους παράκουσαν την εντολή του Θεού και μοιραία εκδιώχθηκαν και εκείνοι από τον Παράδεισο.
  2. Κάιν και Άβελ: Οι Πρωτόπλαστοι απέκτησαν δυο γιους, τον πρωτότοκο Κάιν και τον Άβελ. Ο διάβολος όμως, που φθόνησε και τους απόγονους των Πρωτόπλαστων, έσπειρε τη ζήλεια και το φθόνο στην καρδιά του Κάιν, ο οποίος μίσησε τον αδερφό του και τον φόνευσε. Η οργή του ήταν εκτός ορίων που ούτε η έκκληση του Θεού για βοήθεια, ώστε να συγχωρεθεί η ψυχή του, δεν στάθηκε ικανή να τον γαληνέψει. Αρνήθηκε να παραδεχτεί στον Κύριο την ενέργειά του και για αυτό τιμωρήθηκε. Στο υπόλοιπο της ζωής του ζούσε τρομοκρατημένος στην ιδέα του θανάτου από χέρι συνανθρώπου του. Ούτε όμως και αυτό στάθηκε αρκετό να τον αλλάξει. Η κακία και ο φθόνος του τον ώθησε να διαπράξει την θανάσιμη αμαρτία της παιδοφιλίας με το γιο του, πράξη που μαζί με την αδερφοκτονία επικράτησαν στην αμαρτωλή κοινωνία μέχρι την εποχή του Νώε.
  3. Νώε και Χαμ: Μετά τον Κατακλυσμό, ο Νώε και η οικογένειά του, μαζί με την Κιβωτό και τα όντα του ζωϊκού βασιλείου που μετέφερε, σώθηκαν και κατέφυγαν σε στεριά. Εκεί ο Νώε φύτεψε ένα αμπέλι και μόλις το τρύγησε και δοκίμασε, περιήλθε σε κατάσταση μέθης και έπεσε στο έδαφος. Τότε ο ένας του γιος, ο Χαμ, τον φθόνησε και τον έφτυσε, ενώ ο άλλος, ο Σημ, τον φρόντισε. Ο πρώτος, για την κακία του, δέχτηκε την κατάρα του πατέρα του, ενώ ο δεύτερος την πατρική ευλογία.
  4. Ο Ιωσήφ και τ’ αδέρφια του: Ο Ιακώβ είχε 12 γιους. Προτελευταίος ήταν ο Ιωσήφ, ο οποίος έβλεπε κάποια προφητικά όνειρα που προκαλούσαν τον φθόνο των 10 μεγαλύτερων αδερφών του. Συνέπεια των εχθρικών τους αισθημάτων απέναντί του ήταν η απόφαση τους να τον πουλήσουν σε κάποιους Αιγύπτιους. Μετά την αγοραπωλησία του, ο Ιωσήφ κατέληξε υπηρέτης του Πεντεφρή, του αρχιμάγειρα του Φαραώ, ο οποίος κατόπιν συκοφαντικών κατηγοριών της γυναίκας του ότι δήθεν την παρενοχλούσε ερωτικά, τον φυλάκισε. Ο Ιωσήφ υπέμεινε 13 χρόνια άδικης φυλάκισης αλλά επιβραβεύτηκε για την υπομονή του. Αποφυλακίστηκε όταν ερμήνευσε σωστά δυο όνειρα του Φαραώ με συνέπεια να προστατευτεί η Αίγυπτος από τις επιπτώσεις μιας μακράς περιόδου ξηρασίας που εμφανίστηκε. Ο Φαραώ τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε υψηλόβαθμη διοικητική θέση. Τότε ο Ιωσήφ, αντί να εκδικηθεί τα αδέρφια του για την απάνθρωπη στάση τους, τους φέρθηκε με αγάπη και τα προστάτεψε στα δύσκολα χρόνια της πείνας που έζησαν οι κάτοικοι της Αιγύπτου.