ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ: ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τόπος καταγωγής: Το κάστρο Πάταρα της περιοχής της Λυκίας, στην Ανατολή.
Γονείς: Ήταν ο μοναχογιός δύο ευσεβών Χριστιανών, που αν και ανήκαν στην μεσαία οικονομική τάξη, φρόντιζαν τους πτωχούς με φιλανθρωπίες.
Διαχείριση πατρικής περιουσίας: Οι γονείς του Αγίου Νικολάου πέθαναν νωρίς, αφήνοντας στον υιό τους μια σεβαστή περιουσία, την οποία όμως δεν την κατασπατάλησε σε άπρεπες και υλικές απολαύσεις, όπως συνήθιζαν οι συνομήλικοι του, αλλά την διαχειρίστηκε με σύνεση, φροντίζοντας τους πτωχούς, ορφανούς και ταλαιπωρημένους συνανθρώπους του.
Θρησκευτική ευλάβεια: Από βρέφος κιόλας ο Άγιος Νικόλαος επέδειξε ιδιαίτερη ευλάβεια. Την Τετάρτη και την Παρασκευή δεν θήλαζε το γάλα της μητέρας του, όπως τις υπόλοιπες ημέρες, παρά μόνο μια φορά κατά την δύση του ήλιου. Μεγαλώνοντας, του άρεσε να καταφεύγει στην εκκλησία και να συζητά με τους γέροντες, από τις διδαχές των οποίων ωφελήθηκε ιδιαίτερα.
Η χειροτονία του σε ιερέα: Ο Νικόλαος χειροτονήθηκε ιερέας από τον Αρχιερέα θείο(αδερφός του πατέρα του) και συνονόματό του. Κατά την διάρκεια της χειροτονίας του, ο Αρχιερέας προφήτευσε, με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, ότι ο νεαρός ιερέας θα γινόταν Αρχιερέας που θα βοηθούσε πολλούς πιστούς και θα οδηγούσε πολλές ψυχές στην Ουράνια Βασιλεία.
Διοικητικά εκκλησιαστικά καθήκοντα: Ο Άγιος στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα ήταν άψογος και συμπεριφερόταν με σύνεση και ευλάβεια. Η στάση του αυτή εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον θείο του, τον Αρχιερέα, ο οποίος τον επέλεξε ως αντικαταστάτη του στην διοικητική του θέση και ως επιτηρητή στο μοναστήρι Νέα Σιών που έκτιζε, στην διάρκεια της απουσίας του στα Ιεροσόλυμα.
Αρχιερέας στα Μύρα: Κάποτε στην περιοχή Μύρα, κοντά στα Πάταρα, πέθανε ο Αρχιερέας και έπρεπε να βρεθεί άξιος αντικαταστάτης. Συγκεντρώθηκαν λοιπόν οι Επίσκοποι και οι Κληρικοί της επαρχίας για να επιλέξουν τον κατάλληλο διάδοχο Αρχιερέα. Καθώς όμως αδυνατούσαν να καταλήξουν σε κάποιον, άρχισαν να προσεύχονται και να παρακαλούν τον Θεό να τους υποδείξει το κατάλληλο πρόσωπο. Πράγματι το ίδιο βράδι ο γηραιότερος των Επισκόπων είδε όραμα, όπου Άγγελος Κυρίου του αποκάλυψε πως Αρχιερέας θα γινόταν ένας συνετός άνθρωπος που θα επισκεπτόταν τον ναό και ονομαζόταν Νικόλαος. Πράγματι την επόμενη μέρα ο άγιος Νικόλας επισκέφτηκε την εκκλησία της περιοχής για να προσευχηθεί. Ο Επίσκοπος τον είδε, του μίλησε και κατάλαβε πως επρόκειτο για τον άνδρα για τον οποίο είχε μιλήσει ο Άγγελος. Έτσι έγινε η χειροτονία του σε Αρχιερέα των Μύρων.
Ο διωγμός του από τους ειδωλολάτρες: Τον καιρό που στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία βασίλευαν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιλιανός, έγιναν με τις εντολές τους τρομεροί διωγμοί κατά των Χριστιανών. Με διαταγή τους, οι Χριστιανοί όφειλαν να απαρνηθούν τον Ιησού και να προσκυνήσουν τους 12 θεούς του Ολύμπου. Εάν συναινούσαν, τους περίμεναν τιμές, στην αντίθετη περίπτωση, μόνο μαρτυρικός θάνατος. Οι Χριστιανοί βρέθηκαν μπροστά σε δίλλημα και άλλοι υπάκουσαν στην αυτοκρατορική διαταγή, άλλοι αρνήθηκαν και θανατώθηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι κατέφυγαν στα ορεινά μέρη. Ο Νικόλαος πιστός στην χριστιανική του πίστη, φυλακίστηκε από τους ειδωλολάτρες και βασανίστηκε. Δεν έπαψε όμως ούτε μια στιγμή να ενθαρρύνει τους άλλους Χριστιανούς και να τους διδάσκει τα δόγματα της πίστης μας. Όταν έπειτα από καιρό τον θρόνο ανέλαβε ο ευσεβής βασιλιάς Κωνσταντίνος( γιος της Αγίας Ελένης και του Κωνστάντιου Χλωρού), ο άγιος Νικόλαος ελευθερώθηκε μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς Χριστιανούς και συνέχισε το ποιμενικό του έργο στα Μύρα.

ΕΡΓΑ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ο πλούσιος με τις τρεις κόρες: Την εποχή που ο Άγιος Νικόλαος ήταν Αρχιερέας στα Μύρα, ένας πλούσιος άνδρας που είχε τρεις ανύπαντρες και όμορφες κόρες, πτώχευσε. Η οικονομική τους εξαθλίωση ήταν τέτοια που ο πατέρας αποφάσισε να επιτρέψει στις θυγατέρες του να εργαστούν σε πορνείο. Η βούληση του Κυρίου όμως ήταν διαφορετική και προκειμένου να σωθεί η ψυχή των κοριτσιών και να προβληθεί η αγιότητα του Νικολάου επέτρεψε να συμβούν τα παρακάτω γεγονότα: Ο  Νικόλαος έμαθε την πρόθεση του πατέρα και για να αποτρέψει την ατίμωση των κοριτσιών έριξε κρυφά στο σπίτι τους ένα μαντήλι με 300 φλωριά. Το επόμενο πρωινό ο πατέρας βρήκε τα χρήματα και πανευτυχής ευχαριστούσε τον Θεό για την φιλευσπλαχνία Του και τον άγνωστο ευεργέτη για την γενναιοδωρία του. Την ίδια κιόλας μέρα πάντρεψε την θυγατέρα του και παρακάλεσε τον Κύριο να μεριμνήσει και για τις άλλες δύο κόρες του. Πράγματι ο Άγιος Νικόλαος επανέλαβε την αγαθοεργία του και έτσι νυμφεύτηκε και η δεύτερη κόρη. Την τρίτη φορά όμως που ο Άγιος έριξε τα νομίσματα στο σπίτι, ο πατέρας τον είδε, τον αναγνώρισε και γονυπετής τον ευχαριστούσε για τη γενναιοδωρία του. Ο Άγιος όμως ταπεινά τον παρακάλεσε να μην αποκαλύψει σε κανένα την πράξη του. Ο πλούσιος σεβάστηκε την επιθυμία του Αγίου, πάντρεψε και την τρίτη κόρη του και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του ευγνωμονώντας τον Θεό.

ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Το ταξίδι προς τα Ιεροσόλυμα και η επιστροφή: Ο άγιος Νικόλαος αισθάνθηκε κάποτε την ανάγκη να επισκεφτεί τους Αγίους Τόπους για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο και να περάσει κάποιες μέρες με περισυλλογή και προσευχή. Στην διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο, ο άγιος είδε όνειρο πως το καράβι με τους επιβάτες θα κινδυνεύσουν εξαιτίας μιας θαλασσοταραχής που θα προκαλούσε ο διάβολος. Ενημέρωσε το πλήρωμα και πράγματι όταν συνέβη η φουρτούνα, όλοι στηρίχτηκαν στην προσευχή του για να σωθούν. Η τρικυμία πέρασε, συνέβη όμως ένα θανατηφόρο ατύχημα σε κάποιον από τους ναύτες, που έδωσε την ευκαιρία στον άγιο να κάνει ένα θαύμα με την άδεια του Θεού. Ο ναύτης αναστήθηκε και μόλις το καράβι αγκυροβόλησε, το νέο μαθεύτηκε ταχύτατα. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε, ζητώντας την βοήθεια του Αγίου, ο οποίος έκανε πολλά άλλα θαύματα τότε.
Η παραμονή του όμως στα Ιεροσόλυμα ήταν πολύ σύντομη καθώς Άγγελος Κυρίου του έδωσε εντολή να επιστρέψει στον τόπο του. Ο Άγιος υπάκουσε, βρήκε καράβι και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Οι ναύτες όμως αποφάσισαν να αλλάξουν τον τόπο προορισμού, γεγονός που προκάλεσε θαλασσοταραχή καθώς ο Κύριος δεν ήθελε να στενοχωρηθεί ο Άγιος. Για άλλη μια φορά, με την προσευχή του Αγίου σταμάτησε η φουρτούνα και όλοι οι ναύτες ευχαρίστησαν τον Θεό και είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από το κήρυγμα του Αγίου.
Καταστροφή ειδώλων: Στην επαρχία του Αγίου υπήρχε πληθώρα Ελληνικών ειδωλολατρικών βωμών που αποτελούσαν κέντρο δράσης πολλών δαιμόνων. Ο Άγιος Νικόλαος αποφάσισε να απαλλάξει την περιοχή και τους κατοίκους από την ενοχλητική παρουσία τους. Έτσι άρχισε να προσεύχεται μπροστά από κάθε βωμό με αποτέλεσμα ο ένας μετά τον άλλο να συντρίβονται και οι δαίμονες να τους εγκαταλείπουν ταπεινωμένοι.
Η πείνα στα Μύρα: Κάποια περίοδο πείνα απειλούσε τα Μύρα, αλλά ο Άγιος φρόντισε να βοηθήσει τους κατοίκους. Ένα βράδυ εμφανίστηκε σε όνειρο ενός ναύτη πλοίου γεμάτου με σιτάρι που σκόπευε να το μεταφέρει προς πώληση στη Φραγκία. Ο Νικόλαος ζήτησε από τον ναύτη να μεταφέρουν το σιτάρι στα Μύρα και τον καθησύχασε πως θα πληρωθεί. Το επόμενο πρωί ο ναύτης ξυπνώντας βρήκε δίπλα του τα χρυσά νομίσματα που του υποσχέθηκε ο Άγιος, ενημέρωσε το πλήρωμα για το όνειρο του και το πλοίο οδηγήθηκε στα Μύρα. Έτσι οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν σιτάρι και απέφυγαν με αυτό το θαύμα την πείνα.
Η σωτηρία των πονηρών ναυτικών: Κάποιοι ναυτικοί στην διάρκεια μιας θαλασσοταραχής ζήτησαν την βοήθεια του Αγίου Νικολάου. Πράγματι ο Άγιος εμφανίστηκε στην πρύμνη του καραβιού και κυβέρνησε το πλοίο μέχρι την στιγμή που σταμάτησε η φουρτούνα. Οι ναύτες αποφάσισαν να πάνε στα Μύρα για να ευχαριστήσουν αφενός τον άγιο και αφετέρου για να τον γνωρίσουν. Ο άγιος όμως γνωρίζοντας πως είχαν σκληρή καρδιά και ζωή με πταίσματα, άρχισε να τους διδάσκει. Τελικά οι ναύτες βοηθήθηκαν περισσότερο από το κήρυγμα του αγίου παρά από την σωτηρία τους στην θάλασσα.

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Στο εικοστό έτος της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ένας μαθηματικός με το όνομα Αρείος χειροτονήθηκε διάκονος στην Αλεξάνδρεια. Γρήγορα άρχισε να διαδίδει αιρετικές απόψεις και υποστήριζε ότι ο Ιησούς δεν ήταν Θεός αλλά κτίσμα Του. Παρόλο που αφορίστηκε και που έγιναν προσπάθειες από τους Αρχιερείς της περιοχής να τον συνετίσουν, εκείνος συνέχιζε αμετανόητος, αποκτώντας οπαδούς που ήταν είτε απλοί πιστοί, είτε κληρικοί με υψηλόβαθμες θέσεις.
 Όταν κάποια στιγμή δημιουργήθηκε έντονο πρόβλημα από την δράση του Αρείου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος όρισε συνάντηση εκπροσώπων της επίσημης εκκλησίας και του Αρειανισμού στο κάστρο της Νίκαιας. Σκοπός του ήταν να επιχειρηματολογήσουν και οι δύο πλευρές ώστε να κριθεί ποια είχε την ορθή θρησκευτική τοποθέτηση. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε ήταν εμφανές πως ο Αρείος κέρδιζε τις εντυπώσεις και ο άγιος Νικόλαος που δεν άντεχε να ακούει τους ισχυρισμούς του αιρετικού, σηκώθηκε από την θέση του και τον ράπισε. Η ενέργεια του προκάλεσε αντιδράσεις και οι Αρχιερείς αποφάσισαν να τον φυλακίσουν και να τον καθαιρέσουν αργότερα. Το ίδιο βράδυ και ενώ ο άγιος βρισκόταν στην φυλακή, παρουσιάστηκαν μπροστά του ο Χριστός με την Παναγία, οι οποίοι του έδωσαν ένα Ευαγγέλιο και ένα αρχιερατικό ωμοφόριο, ως ανταμοιβή για την πίστη του. Το επόμενο πρωινό όταν απελευθερώθηκε, έγιναν γνωστά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη φυλακή και όλοι ζήτησαν από τον άγιο Νικόλαο συγχώρεση, ο οποίος επέστρεψε στην θέση και τα καθήκοντα του, χωρίς να τεθεί θέμα τιμωρίας  για την στάση του απέναντι στον Αρείο.

ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ
Οι στρατιώτες που λεηλατούν το παζάρι: Την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μια φυλή, οι Ταηφάλοι, που κατοικούσαν στην Φρυγία αποφάσισαν να δείξουν ανυπακοή στον Κωνσταντίνο και να ανεξαρτητοποιηθούν. Ο Κωνσταντίνος έστειλε τότε στρατιώτες υπό την διοίκηση τριών χιλίαρχων, του Νεποτιανού, του Ούρσου και του Ερπυλίωνα. Στον δρόμο για την Φρυγία έκαναν μια στάση στα Μύρα όπου οι στρατιώτες πήγαν στο παζάρι για να εφοδιαστούν τρόφιμα. Προέβησαν όμως σε λεηλασίες και η συμπεριφορά τους ενόχλησε τόσο τους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν στον άγιο Νικόλαο. Εκείνος πήγε αμέσως στο λιμάνι όπου συνάντησε και ενημέρωσε τους χιλιάρχους, οι οποίοι συνέτισαν τους στρατιώτες τους. Στη συνέχεια ο άγιος τους φιλοξένησε και βρήκε την ευκαιρία να τους διδάξει και να τους ευλογήσει.
Η σωτηρία των άδικα καταδικασμένων θανατοποινιτών: Την ώρα που άγιος ξεπροβόδιζε τους χιλίαρχους, έφτασαν ανήσυχοι κάποιοι άνθρωποι από το κάστρο των Μύρων που ενημέρωσαν τον ποιμένα τους ότι ο διοικητής των Μύρων, ο Ευστάθιος, καταδίκασε άδικα κάποιους συγγενείς τους, σε θάνατο. Ο άγιος ζήτησε την συνδρομή των χιλίαρχων και στη συνέχεια όλοι μαζί έσπευσαν στο χώρο της εκτέλεσης. Λίγο πριν την εκτέλεση, ο άγιος πήρε το σπαθί από το χέρι του δήμιου και απελευθέρωσε τους τρεις άνδρες, ενώ όταν αργότερα εμφανίστηκε ο ίδιος ο διοικητής Ευστάθιος ενοχλημένος, δεν δίστασε να τον κατηγορήσει για κακοδικία και για χρηματισμό. Στη συνέχεια τον απείλησε ότι θα τον αναφέρει στον βασιλιά μέσω των χιλίαρχων του και αφού είδε πως ο Ευστάθιος τρομοκρατήθηκε και μετανόησε, τον συγχώρεσε και του φέρθηκε με αγάπη.
Η σωτηρία των τριών χιλίαρχων: Όταν οι τρεις χιλίαρχοι έφτασαν στην Φρυγία, κατάφεραν με διπλωματικό τρόπο να μεταπείσουν τους Ταήφαλους που δήλωσαν και πάλι υποταγή στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Όταν επέστρεψαν στην χώρα τους και ενημέρωσαν τον βασιλιά τους για το ευνοϊκό αποτέλεσμα της επιχείρησης τους, έγιναν αποδέκτες μεγάλων τιμών. Κάποιοι ζηλόφθονες όμως, χρηματίζοντας τον έμπιστο επίτροπο του βασιλιά, Αβλάβιο, κατάφεραν να τους συκοφαντήσουν για ανταρσία με συνέπεια να φυλακιστούν αρχικά και στην συνέχεια να καταδικαστούν σε θάνατο. Στην διάρκεια της φυλάκισής τους θυμήθηκαν τα θαύματα και την καλοσύνη του αγίου και με θερμή προσευχή του ζήτησαν να τους βοηθήσει. Πράγματι το ίδιο βράδυ ο άγιος εμφανίστηκε και στον Αβλάβιο και στον Κωνσταντίνο και τους πρόσταξε να ελευθερώσουν τους χιλίαρχους. Οι δυο τους τρομοκρατήθηκαν και ζήτησαν από τους φυλακισμένους εξηγήσεις σχετικά με την ταυτότητα του ανθρώπου που εμφανίστηκε στον ύπνο τους. Οι χιλίαρχοι εξιστόρησαν όσα διαδραματίστηκαν στα Μύρα και ο βασιλιάς βαθιά εντυπωσιασμένος, αφού πρώτα τους απελευθέρωσε, τους έδωσε πολλά δώρα και τους ζήτησε να τα δώσουν στον Αρχιερέα Νικόλαο, όπως και έγινε.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Ο άγιος όπως και υπόλοιποι άνθρωποι ήταν θνητός, έτσι νόσησε και μετά από μικρό χρονικό διάστημα κοιμήθηκε.

ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΓΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Το διαβολικό ελαιόλαδο: Μετά τον θάνατο αγίου, οι πιστοί στα Μύρα οικοδόμησαν έναν ναό προς τιμή του όπου κάθε χρόνο γινόταν πανηγύρι. Πολλοί χριστιανοί συγκεντρώνονταν εκεί από διάφορα μέρη ακόμα και απομακρυσμένα. Μια τέτοια μέρα κάποιοι προσκυνητές επιβιβάζονταν σε ένα πλοίο προκειμένου να σαλπάρουν για τα Μύρα. Ο δαίμονας όμως που θέλησε να προκαλέσει αναταραχή, μεταμορφώθηκε σε γριά γυναίκα η οποία με την δικαιολογία ότι ήταν ανήμπορη και με φοβία για την θάλασσα, ζήτησε από τους ναυτικούς να  πάρουν από την ίδια ένα μπουκάλι λάδι για να χρησιμοποιηθεί στο καντήλι του αγίου. Οι άνδρες ανυποψίαστοι το πήραν και ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Το βράδυ όμως ο άγιος εμφανίστηκε στο όνειρο του καπετάνιου και τον προειδοποίησε για την προέλευση του λαδιού. Τον συμβούλεψε να τον ρίξουν στην θάλασσα το επόμενο πρωί, χωρίς όμως να φοβηθούν από όσα θα συνέβαιναν. Πράγματι την επόμενη μέρα οι ναύτες έκαναν όπως ακριβώς τους συμβούλεψε ο άγιος. Αμέσως δημιουργήθηκε μεγάλη φωτιά μέσα στην θάλασσα και φουρτούνα που τρομοκράτησε πλήρωμα και επιβάτες. Η θερμή τους προσευχή όμως και οι παρακλήσεις στον άγιο Νικόλαο εισακούστηκαν και γλίτωσαν από τον θάνατο.
Ο ναυαγός: Ήταν κάποτε ένας ευσεβής χριστιανός που πριν ξεκινήσει κάποιο ταξίδι του με το πλοίο, αποφάσισε να προσευχηθεί στον ναό του Αγίου Νικολάου. Το ίδιο βράδυ και ενώ το πλοίο ταξίδευε, ο άνδρας λόγω κάποιας ατυχούς στιγμής έπεσε στην θάλασσα. Καθώς ήταν αδύνατο για τους ναυτικούς να τον περισυλλέξουν, τον εγκατέλειψαν περίλυποι. Η θερμή του προσευχή όμως προς τον Άγιο Νικόλαο τον έσωσε και ξαφνικά βρέθηκε στο σπίτι του βρεγμένος να φωνάζει με τρόμο, καθώς δεν είχε συνειδητοποιήσει ακόμα τι είχε συμβεί. Οι φωνές του ξύπνησαν τους οικείους και τους γείτονες οι οποίοι αντικρίζοντας τον με έκπληξη και ακούγοντας στην συνέχεια τα γεγονότα και το θαύμα, άρχισαν να δοξολογούν τον άγιο. Τα νέα διαδόθηκαν γρήγορα και ενημερώθηκε ο ίδιος ο βασιλιάς όπως και ο Αρχιερέας της περιοχής, που με την σειρά τους αναγνώρισαν την αξία του αγίου και την παντοδυναμία του Θεού.