ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ: ΟΙ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ(8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα πλάσματα του Θεού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι τα νοητά, τα αισθητά και τα μεικτά.
  • Νοητά: Τα πλάσματα που δεν γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις. Είναι: η ψυχή, οι Άγγελοι και οι δαίμονες.
  • Αισθητά: Όσα γίνονται αντιληπτά με τις πέντε αισθήσεις: όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, γεύση.
  • Μεικτά: Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είναι νοητός γιατί έχει την ψυχή που είναι άυλη, αόρατη και αθάνατη και αισθητός γιατί διαθέτει το υλικό, φθαρτό σώμα.
Τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας των Αγγέλων
  • Νοεροί: Κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει.
  • Αεικίνητοι: Δεν στέκονται ποτέ σε έναν τόπο αλλά κινούνται, όπως ο ανθρώπινος νους. Δεν βρίσκονται όμως συγχρόνως σε δύο μέρη.
  • Αυτεξούσιοι: Οι Άγγελοι δεν δεσμεύονται από τον Θεό αλλά έχουν την ελευθερία να φύγουν και να γίνουν υπηρέτες του Εωσφόρου, αν το θελήσουν.
  • Ασώματοι: Μόνο ο Θεός γνωρίζει την μορφή τους.
  • Αθάνατοι: Ποτέ δεν πεθαίνουν ή φθείρονται.
  • Παντοτινοί υπηρέτες του Κυρίου: Εκτελούν όλες τις εντολές του Κυρίου και επίσης δοξάζουν και υμνούν την παντοτινή δύναμη του Θεού.
  • Φωτεινοί και λαμπροί: Έχουν το φωτισμό και τον αγιασμό του Αγίου Πνεύματος.
  • Δυνατοί: Δεν τους σταματά πόρτα, τοίχος, κλειδαριά ή φραγμός. Είναι πάντα σε ετοιμότητα, επιτηρούν, προστατεύουν και βοηθούν κατόπιν εντολής του Θεού, κάστρα, χώρες και Εκκλησίες.
  • Άγνωστος ο αριθμός τους: Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι, ούτε και σε ποια σχήματα συντάσσονται .
  • Φύλακες: Κάθε χριστιανός, ακόμα και αν είναι αμαρτωλός, έχει τον δικό του, μοναδικό φύλακα-Άγγελο.
Τα τάγματα των Αγγέλων
Είναι εννέα τα τάγματα που διακρίνονται σε τρεις τάξεις των τριών ταγμάτων το καθένα.
  • Πρώτη τάξη: Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
  • Δεύτερη τάξη: Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες
  • Τρίτη τάξη: Αρχές, Αρχάγγελοι, Κυριότητες
Δημιουργία Αγγέλων
Πλάστηκαν από τον Κύριο πριν την δημιουργία του ουρανού και της γης.

Προέλευση ονόματος
Άγγελος σημαίνει μηνυτής, μαντατοφόρος, καθώς μεταφέρει το θέλημα και τον ορισμό του Κυρίου.

Τι είναι η Σύναξη των Αρχαγγέλων και πότε εορτάζεται;
  • Ορισμός: Σύναξη σημαίνει συγκέντρωση
  • Εορτή: Η Σύναξη των Αρχαγγέλων εορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου.
  • Γεγονότα: Ο Θεός αφού έπλασε τους Αγγέλους, τους επέτρεψε να είναι αυτεξούσιοι. Ένας Άγγελος όμως, με το όνομα Εωσφόρος, που ηγείτο αγγελικού τάγματος, περηφανεύτηκε και ανύψωσε τον εαυτό του υπεράνω του Θεού. Την ίδια στιγμή έγινε η πτώση του στην άβυσσο της γης, παρασύροντας μαζί του και τους αγγέλους του τάγματός του, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στον άδη, στη γη, στο νερό και στον αέρα (οι τελευταίοι είναι τα εναέρια τελώνια των ψυχών). Ταυτόχρονα με την πτώση των διαβόλων, σχίστηκε ο ουρανός και συγκεντρώθηκαν όλα τα τάγματα του ουρανού με επικεφαλής, στο μέσο της παράταξης, τον Αρχιστράτηγο Μιχαήλ. Η παράταξη αυτή των Αγγέλων είναι η Σύναξη που εορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου.



ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

  1. Η Άγαρ, η δούλη του Αβραάμ και της Σάρρας: Καθώς η Σάρρα ήταν στείρα, ο άνδρας της ο Αβραάμ για να μην μείνει άτεκνος, άφησε έγκυο την δούλη του Άγαρ, η οποία γέννησε ένα αγόρι, τον Ισμαήλ. Η αγάπη όμως του Αβραάμ προς την Άγαρ προκάλεσε την ζήλεια της Σάρρας και με τον τρόπο της κατάφερε τον άνδρα της να διώξει την δούλη του με το παιδί της. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ όμως εμφανίστηκε μπροστά της και την πρόσταξε να επιστρέψει, όπως και έγινε. Τα χρόνια πέρασαν και η Σάρρα τεκνοποίησε και αυτή τον Ισαάκ. Μια μέρα που τα δυο αδέρφια έπαιζαν, μάλωσαν και ο Ισμαήλ ως μεγαλύτερος και δυνατότερος χτύπησε τον Ισαάκ. Το γεγονός αυτό εξόργισε την Σάρρα που απαίτησε την αποπομπή της Άγαρ και του γιου της. Πράγματι ο Αβραάμ τους έδιωξε και οι δυο τους μετά την περιπλάνησή τους στην έρημο, κινδύνεψαν να πεθάνουν από την δίψα. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ όμως εμφανίστηκε ξανά, έδωσε νερό για να ξεδιψάσουν και με θαυματουργό τρόπο ο Κύριος άνοιξε βρύση στο μέρος που είχαν καταλύσει.
  2. Η θυσία του Αβραάμ: Κάποια μέρα, ο Θεός για να δοκιμάσει τη  αφοσίωση του Αβραάμ, του ζήτησε να θυσιάσει τον γιο του. Ο Αβραάμ με πόνο ψυχής υπάκουσε, πήρε τα απαραίτητα για την θυσία και μαζί με τον Ισαάκ και δύο βοηθούς του ξεκίνησαν για το βουνό που είχε ορίσει ο Κύριος να γίνει η θυσία. Έπειτα από τρεις μέρες έφτασαν, άφησαν τους βοηθούς στους πρόποδες και ο πατέρας με τον γιο συνέχισαν την ανάβαση. Φτάνοντας στην κορυφή του βουνού, ο Αβραάμ αποκάλυψε στον γιο του την εντολή του Θεού και ετοιμάστηκε για την θυσία. Την τελευταία στιγμή όμως εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και τον εμπόδισε να θυσιάσει τον Ισαάκ. Ο Αβραάμ τότε θυσίασε ένα κριάρι που ήταν εκεί κοντά και συγχρόνως ενημερώθηκε από τον Αρχάγγελο πως ο Θεός θα επιβράβευε την πίστη του με το να γίνει γνωστό το όνομά του σε όλα τα έθνη και να αυξηθεί στον χρόνο, το γένος του.
  3. Ο μάντης Βαλαάμ: Στην διάρκεια της πορείας τους οι Εβραίοι προς την γη της επαγγελίας, υπό την καθοδήγηση του Αβραάμ, περνούσαν και κυρίευαν πολλές πόλεις. Όταν έφτασαν στην Ιεριχώ, ο βασιλιάς της, Βαλάκ, φοβήθηκε και έστειλε απεσταλμένους στον μάντη Βαλαάμ, παρακαλώντας τον να επισκεφτεί την Ιεριχώ και να καταραστεί τους Εβραίους. Ο μάντης ακολουθώντας τις προσταγές του Κυρίου, αρνήθηκε δύο φορές. Την τρίτη όμως ο Θεός του έδωσε την άδεια και έτσι ανέβηκε στον γάιδαρό του και ξεκίνησε για την Ιεριχώ. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ όμως εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά στον γάιδαρο και τον εμπόδιζε να προχωρήσει. Ο μάντης, εκνευρισμένος, τον χτυπούσε για να προχωρήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τότε το ζώο με την Θεία Χάρη απέκτησε ανθρώπινη ομιλία και εξήγησε στο έκπληκτο αφεντικό του τι συνέβαινε. Ο Βαλαάμ, έντρομος προσκύνησε τον Αρχάγγελο και ξεκίνησε για την Ιεριχώ.
  4. Ο θάνατος του Μωυσή: Όταν ο Μωυσής κατάλαβε πως είχε φτάσει η στιγμή του θανάτου του, ανέβηκε σε ένα βουνό, κοντά στην Ιεριχώ.         Εκεί ο Θεός του έδειξε την περιοχή της Ιερουσαλήμ που θα κληρονομούσε ο λαός Του και στην συνέχεια ο ηγέτης των Εβραίων πέθανε. Ο διάβολος θέλησε τότε να ατιμάσει τον νεκρό, παίρνοντας την μορφή του και να παραπλανήσει τους Ιουδαίους. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ όμως έκανε την εμφάνιση του και παρεμπόδισε αυτήν την εξέλιξη.
  5. Ο Ιησούς του Ναυή στην Ιεριχώ: Μετά τον θάνατο του Μωυσή, αρχηγός των Εβραίων ανέλαβε ο Ιησούς του Ναυή. Κάποια μέρα, ενώ βρισκόταν στην περιοχή της Ιεριχούς, ο Ιησούς αντίκρισε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με ολόγυμνο σπαθί στο χέρι, που τον πρόσταξε να βγάλει τα υποδήματά του μιας και βρισκόταν σε ιερό χώρο.
  6. Ο Γεδεών: Λόγω κάποιου παραπτώματος τους, ο Θεός επέτρεψε να υποδουλωθούν οι Εβραίοι για επτά χρόνια στον βασιλιά Μαδιάμ. Μια μέρα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον Εβραίο Γεδεών και τον πληροφόρησε πως με την βοήθεια του Θεού θα νικούσε τον Μαδιάμ. Ο Γεδεών πρόσφερε άζυμο ψωμί και κατσίκι στον Αρχάγγελο και εκείνος αφού πρώτα άναψε φωτιά προτάσσοντας το ραβδί του, ανελήφθη στον ουρανό.
  7. Ο Μανωέ και η στείρα γυναίκα του: Ζούσε κάποτε ένας πιστός Εβραίος, με το όνομα Μανωέ, μαζί με την γυναίκα του η οποία ήταν στείρα. Μια μέρα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εμφανίστηκε μπροστά της και την ενημέρωσε ότι θα τεκνοποιούσε σύντομα. Της έθεσε όμως τις εξής προϋποθέσεις: να μην πίνει κρασί και να μην ξυρίσει το κεφάλι του παιδιού της. Η γυναίκα ενημέρωσε τον άνδρα της για το συμβάν και καθώς δεν γνώριζε την ταυτότητα του αγγελιοφόρου, ο Μανωέ ζήτησε από τον Κύριο να την αποκαλύψει. Πράγματι ο Αρχάγγελος παρουσιάστηκε στο ζευγάρι και αφού επανέλαβε τις οδηγίες του Θεού σχετικά με την εγκυμοσύνη, ανελήφθη στον ουρανό, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την ταυτότητά του.
  8. Η απογραφή των Εβραίων από τον βασιλιά Δαβίδ: Κάποια στιγμή στην διάρκεια της βασιλείας του, ο Δαβίδ αποφάσισε να κάνει απογραφή των Εβραίων. Ο Ιωάβ που ήταν γραμματικός του και στον οποίο ανέθεσε το έργο είχε αντιρρήσεις γιατί προέβλεπε πως θα προκαλούσαν την δυσαρέσκεια του Θεού. Εκτέλεσε όμως αναγκαστικά την εντολή του βασιλιά του και δυστυχώς επαληθεύτηκε, καθώς για ανεξήγητο λόγο, οι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους Εβραίους πέθαναν. Ο Δαβίδ τότε αναγκάστηκε να κάνει μια δύσκολη επιλογή. Ο Θεός του ζήτησε να επιλέξει μια από τις τρεις τιμωρίες: 1) Επί 3 χρόνια να υπάρξει πείνα στον κόσμο 2) Επί 3 μήνες να καταδιώκεται ο Δαβίδ από τους εχθρούς του με την απειλή του θανάτου  3) Επί 3 μέρες να θανατώνονται καταγεγραμμένοι Εβραίοι. Ο Δαβίδ με δυσκολία επέλεξε την τρίτη πρόταση. Πράγματι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εκτελώντας την εντολή του Θεού, επί τρεις μέρες φόνευε εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους. Όταν τελείωσε το έργο του, συνάντησε τον Δαβίδ σε ένα αλώνι. Ο βασιλιάς των Εβραίων τότε γονάτισε μπροστά του, ζήτησε συγχώρεση και πρόσφερε θυσία. Σε εκείνο το αλώνι αργότερα ο Σολομώντας έκτισε την Σιών.
  9. Προφήτης Ηλίας: Στην διάρκεια της ζωής του ο Προφήτης Ηλίας καταδιώχθηκε από δύο αμαρτωλούς βασιλείς: τον Αχαάβ και τον Οχοζία. Στην περίπτωση του Αχαάβ, αναγκάστηκε να φυγαδευτεί και να περιπλανηθεί νηστικός στην έρημο. Επιβίωσε χάρη στην παρέμβαση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος τον προμήθευσε με τροφή και νερό. Στην περίπτωση του Οζοχία, ο Ηλίας έπειτα από εντολή του Μιχαήλ συνάντησε έμπιστους του Οζοχία και τους ενημέρωσε πως ο βασιλιάς τους δεν θα θεραπευόταν από το ατύχημά του γιατί ήταν άπιστος και εμπιστευόταν μάγισσες.
  10. Προφήτης Ησαΐας: Όταν ο Ησαΐας ζούσε στα Ιεροσόλυμα και βασιλιάς ήταν ο Εζεκίας, ο Ασσύριος βασιλιάς Σεναχηρείμ έστειλε στρατό εναντίον των Εβραίων. Ο αρχιστράτηγός του προσπάθησε να πείσει τον Εβραϊκό λαό να παραδοθεί, αφενός υποσχόμενος πλούτη και αφετέρου λέγοντάς τους πως ο Θεός τους θα τους αφήσει ανυπεράσπιστους. Ο Εζεκίας κατέφυγε στην βοήθεια του Ησαΐα που τον καθησύχασε. Το ίδιο βράδυ ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σκότωσε 185.000 Ασσύριους στρατιώτες. Το επόμενο πρωί αντικρίζοντας οι επιζήσαντες το μακελειό, τρομοκρατήθηκαν και επέστρεψαν στην χώρα τους.
  11. Οι τρεις παίδες στην κάμινο: Ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ διέταξε να κατασκευαστεί ένα χρυσό ομοίωμά του και στην συνέχεια απαίτησε από όλους τους υπηκόους του να το προσκυνήσουν. Τρεις μόνο νέοι αντιτάχθηκαν στην διαταγή του: ο Ανανίας, ο Αζαρίας και ο Μισαήλ. Ο Ναβουχοδονόσορ έδωσε εντολή να τους ρίξουν στην φωτιά, ο Μιχαήλ όμως έκανε την εμφάνιση του και δρόσισε τις φλόγες. Η παρουσία του όμως έγινε αντιληπτή από τον βασιλιά και τους συμβούλους του και παραδέχτηκαν το θαύμα που έγινε.
  12. Ο Δανιήλ στον λάκκο των λιονταριών: Την εποχή της βασιλείας του Δαρείου, ο βασιλιάς είχε ορίσει κάποιους έμπιστούς του για να διοικούν την χώρα του. Ανώτερος όλων ήταν ο Δανιήλ, άνδρας πιστός στο Θεό και ιδιαίτερα αγαπητός στον Δαρείο. Την θέση του όμως την φθόνησαν κάποιοι αξιωματούχοι, που έπεισαν τον Δαρείο να δώσει εντολή στους υπηκόους του, με την οποία απαγορευόταν σε όλους επί 40 μέρες να ζητήσουν βοήθεια από τον Θεό ή από άλλο άνθρωπο. Ο Δανιήλ όμως δεν υπάκουσε και συνέχισε την καθημερινή του συνήθεια, να προσκυνά και να προσεύχεται δηλαδή τρεις φορές την μέρα, στο Θεό. Φυσικά οι εχθροί του ενημέρωσαν τον Δαρείο, ο οποίος με λύπη υποχρεώθηκε να τον ρίξει ως ανυπάκουο, σε λάκκο με λιοντάρια. Αυτό είχε ορίσει ως τιμωρία για τους απείθαρχους. Ο Δανιήλ όμως επέζησε γιατί ο Θεός έστειλε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ και έκλεισε τα στόματα των λιονταριών.
  13. Δανιήλ και προφήτης Αββακούμ: Μετά τον θάνατο του Δαρείου, βασίλευσε ο γιος του, Κύρος. Την εποχή του, στην Βαβυλώνα ήταν ένα θηρίο και όλοι οι κάτοικοι από φόβο το προσκυνούσαν γιατί το θεωρούσαν Θεό. Ο Δανιήλ όμως παρουσιάστηκε στον βασιλιά και του ζήτησε την άδεια να το εξοντώσει. Αφού την πήρε, ζύμωσε 12 ψωμιά και τάισε το θηρίο όπου και ψόφησε. Οι Βαβυλώνιοι θύμωσαν και ζήτησαν από τον βασιλιά, απειλώντας τον, να τιμωρήσει τον Δανιήλ. Ο Κύρος υποχρεώθηκε να τον ρίξει σε λάκκο με επτά λιοντάρια για έξι μέρες. Συγχρόνως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ακολουθώντας την εντολή του Θεού, παρουσιάστηκε στον Προφήτη Αββακούμ στα Ιεροσόλυμα, που απείχε δώδεκα μέρες πεζοπορία από την Βαβυλώνα, την ώρα που ετοιμαζόταν να πάει φαγητό στους εργάτες που θέριζαν το χωράφι του. Ο Μιχαήλ εξήγησε στον Αββακούμ πως ο Θεός τον όριζε να πάει στη Βαβυλώνα για να δώσει φαγητό στον Δανιήλ. Ο Αββακούμ υπάκουσε. Ο Μιχαήλ με την σειρά του τον μετέφερε στην Βαβυλώνα όπου εκτέλεσε την εντολή του Θεού και στην συνέχεια τον γύρισε στα Ιεροσόλυμα όπου πρόσφερε ζεστό το φαγητό στους εργάτες. Όταν ο Κύρος είδε ζωντανό τον Δανιήλ, τον έβγαλε από τον λάκκο και έριξε μέσα όσους τον καταδίωξαν.


ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

1.   Αναφορικά μερικά θαύματα:
·         Ελευθέρωσε τους Αποστόλους από την φυλακή που τους έβαλαν οι Αρχιερείς λόγω των κηρυγμάτων τους.
·         Ελευθέρωσε τον Απόστολο Πέτρο από την φυλακή που τον έβαλε ο Ηρώδης, με σκοπό την εκτέλεσή του.
·         Φόνευσε τον Ηρώδη.
·         Έσωσε τον Απόστολο Παύλο από θαλασσοταραχή.
·         Εμφανίστηκε στον Ιωάννη στην Αποκάλυψη.
·         Θα φονεύσει τον Αντίχριστο στην συντέλεια του κόσμου.
2.  Η εκκλησία των Ταξιαρχών στην Κωνσταντινούπολη: Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος έκτιζε την Κωνσταντινούπολη, βρήκε στα περίχωρα της πόλης ένα άγαλμα ενός χρυσόπτερου άνδρα. Όταν του αποκαλύφτηκε σε όνειρο η ταυτότητα του, ο Κωνσταντίνος έκτισε στο μέρος εκείνο μια εκκλησία αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, στην οποία γίνονταν πολλά θαύματα. Το άγαλμα του χρυσόπτερου άνδρα είχε την εξής ιστορία: Όταν ο μυθικός Ιάσονας μαζί με τους συντρόφους του έφτασε στην περιοχή που την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου ονομαζόταν Σωσθένειο, προσπάθησε, ακολουθώντας την εντολή του βασιλιά θείου του, να καταλάβει την περιοχή. Οι προσπάθειές του όμως ήταν ανεπιτυχείς και στην απόγνωση του βρήκε την λύση από έναν μεγαλόσωμο, χρυσόπτερο άνδρα που τον συμβούλεψε κατάλληλα. Ο Ιάσονας τον άκουσε, κατέλαβε την περιοχή και έφτιαξε ως ευχαριστία, το άγαλμα στην περιοχή.
3.  Πολιορκία της Πόλης από Άβαρους, Αγαρηνούς, Πέρσες και Σαρακηνούς: Όταν οι Άβαροι προσπάθησαν να καταλάβουν την Πόλη, ο Αρχιερέας μαζί με τους πιστούς κατέφυγαν στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ όπου και προσευχήθηκαν για την σωτηρία τους. Η παράκλησή τους εισακούστηκε και ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ εμφανίστηκε στον στρατό των Αβάρων και στον βασιλιά τους, οι οποίοι τρομοκρατημένοι εγκατέλειψαν την περιοχή. Όταν αργότερα οι Αγαρηνοί και οι Πέρσες, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, επιτέθηκαν στην Πόλη και έφεραν με την πολιορκία τους σε δεινή θέση τους κατοίκους της, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ επενέβη και πάλι αποτελεσματικά. Στους Αγαρηνούς προκάλεσε ζημιές στα πλοία τους, που βυθίστηκαν, ενώ τους Πέρσες τους τρομοκράτησε με την εμφάνιση του και έδωσε θάρρος στους κατοίκους της Πόλης, οι οποίοι εξόντωσαν τους πολιορκητές. Οι Σαρακηνοί όταν πολιορκούσαν την πόλη, έπειτα από συμβουλή προδότη, άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στα κεραμίδια της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με σκοπό να την καταστρέψουν και να καταρρακώσουν ψυχολογικά τους χριστιανούς. Ο Αρχάγγελος όμως έκανε να επιστρέψουν οι πέτρες εναντίον των ίδιων των Σαρακηνών, οι οποίοι τρομοκρατημένοι, πρόσφεραν δώρα και θυμίαμα στον ναό και επέστρεψαν στον τόπο τους.
4.  Οι Έλληνες της Φρυγίας: Στην περιοχή της Φρυγίας υπήρχε ένα κάστρο στο οποίο ο Ιωάννης ο Θεολόγος είχε βρει ένα θαυματουργό αγίασμα. Ανάμεσα στην πληθώρα των ατόμων που είχαν ιαθεί ήταν και η κόρη ενός πλούσιου αλλόθρησκου, ο οποίος μετά το θαύμα της θυγατέρας του, έγινε χριστιανός και έκτισε έναν ναό στην περιοχή. Έναν αιώνα περίπου αργότερα και ενώ το θυμίαμα συνέχιζε να θεραπεύει ασθενείς, κάποιοι ειδωλολάτρες Έλληνες της Φρυγίας θέλησαν να καταστρέψουν το μοναστήρι. Προσπάθησαν λοιπόν να εκτρέψουν την ροή ποταμών, ώστε να κατευθυνθούν στην μονή και να προκαλέσουν ζημιές. Η θερμή προσευχή όμως του μοναχού, που υπηρετούσε στην μονή από δέκα ετών, έφερε αποτέλεσμα. Ο Μιχαήλ χτύπησε μια πέτρα στα θεμέλια της εκκλησίας και τα ποτάμια στράφηκαν εκεί. Το νερό κύλησε στο άνοιγμα, πέρασε κάτω από τον ναό και βρήκε παρακάτω έξοδο για το έδαφος ξανά.
5.  Το θαυματουργό αγίασμα στα Γέρμια: Στην περιοχή Γέρμια υπήρχε αγίασμα στο όνομα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Το νερό περιείχε μικρά ψάρια, τα οποία όταν έρχονταν σε επαφή με σώματα ασθενών θεράπευαν. Με ανάλογο τρόπο θεραπεύτηκε και ένας πλούσιος άρχοντας της Κωνσταντινούπολης, που στη συνέχεια ως πράξη ευγνωμοσύνης, έκτισε ναό στα Γέρμια, αφιερωμένο στον Μιχαήλ.
6.  Ο καλόγερος Μαρκιανός: Ο Μαρκιανός ήταν καλόγερος στο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν τόσο πιστός, που κάθε φορά που ασθενούσε δεν επισκεπτόταν ιατρό αλλά έβρισκε ίαση μετά από θερμή προσευχή στον Αρχάγγελο. Κάποια φορά όμως που αρρώστησε, ο Μιχαήλ αποφάσισε να τον δοκιμάσει και δεν τον θεράπευσε. Ο Μαρκιανός, πιστός στις αρχές του, συνέχισε να προσεύχεται και αρνιόταν κάθε ιατρική παρέμβαση. Οι φίλοι του τότε κρυφά ζήτησαν συμβουλή από κάποιον ιατρό που τους έδωσε φάρμακα. Το βράδι και πριν προλάβουν οι φίλοι να τον εξαπατήσουν με την φαρμακευτική αγωγή, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ προέβη στις εξής ενέργειες: άλειψε με λάδι από καντήλι της εκκλησίας το σώμα του Μαρκιανού που θεραπεύτηκε. Στη συνέχεια έδωσε εντολή στους δύο συνοδούς του να τοποθετήσουν τα φάρμακα στο προσκέφαλο του ιατρού, ο οποίος αρρώστησε βαριά. Όταν έγινε γνωστό το θαύμα, ο ιατρός σε άθλια κατάσταση κατέφυγε στον ναό όπου ζήτησε συγχώρεση και έκτοτε έμεινε εκεί, ως καλόγερος.



ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ

Αναφορικά μερικά θαύματα: Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι γνωστός για τα μηνύματα και τα οράματα που αποκάλυπτε στους εκλεκτούς του Θεού:
·         Έδειξε οράματα στον Προφήτη Δανιήλ.
·         Πληροφόρησε τους γονείς της Παναγίας (Ιωακείμ και Άννα) για την γέννηση της.
·         Ενημέρωσε τον Ζαχαρία πως θα η Ελισάβετ θα τεκνοποιήσει τον Ιωάννη.
·         Ήταν εκείνος που ευαγγέλισε την γέννηση του Κυρίου στην Μαρία.
·         Εμφανίστηκε σε όνειρο του Ιωσήφ και τον συμβούλεψε να παντρευτεί την Μαρία και να προστατεύει τον Ιησού.
·         Οδήγησε τους  βοσκούς στην φάτνη για να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό.
·         Προειδοποίησε τον Ιωσήφ για τις προθέσεις του Ηρώδη και τον προέτρεψε να φύγουν στην Αίγυπτο. Ο ίδιος, μετά τον θάνατο του Ηρώδη, είπε στον Ιωσήφ να επιστρέψουν .
·         Ήταν ο άγγελος που έδωσε στις Μυροφόρες το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης του Κυρίου.



ΚΟΙΝΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ

  1. Η ανακάλυψη του θησαυρού: Στο Άγιο Όρος, την εποχή την βασιλείας του Νικηφόρου, ένας μοναχός, ο Ευθύμιος, ασκήτευε σε ένα μοναστήρι στο οποίο είχε κτίσει μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Μετά την λεηλασία του μοναστηριού από Σαρακηνούς κουρσάρους, οι καλόγεροι έκτισαν νέο μοναστήρι σε γειτονικό μέρος, με εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Τα επόμενα χρόνια και ενώ ηγούμενος ήταν ο ευσεβής Νεόφυτος, οι καλόγεροι αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα, μεγαλύτερη εκκλησία με τειχόκαστρο γύρω από το μοναστήρι. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως υποχρέωσαν τον Νεόφυτο να σταματήσει την ανοικοδόμηση του ναού, για αυτό και ζήτησε την βοήθεια του Θεού. Πράγματι ο Θεός μερίμνησε και ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του έργου επέτρεψε στους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ να κάνουν από κοινού το εξής θαύμα: Σ’ ένα νησί κοντά στο μοναστήρι υπήρχε ένα μετόχι που ανήκε στην μονή του Νεόφυτου και σύμφωνα με τους θρύλους έκρυβε ένα θησαυρό. Πολλοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον βρουν μέχρι που ένα παλικάρι τον βρήκε και ενημέρωσε τον Νεόφυτο. Ο ηγούμενος τότε έστειλε μαζί του τρεις καλόγερους της εμπιστοσύνης του, για να φέρουν τον θησαυρό. Στο δρόμο της επιστροφής όμως οι μοναχοί φέρθηκαν άπληστα και αφού έριξαν το παλικάρι στην θάλασσα, μοίρασαν τον θησαυρό. Ο νέος όμως επικαλέστηκε τους Αρχαγγέλους, οι οποίοι εμφανίστηκαν ως χρυσόπτεροι αετοί και τον έσωσαv, φέρνοντάς τον στην εκκλησία του μοναστηριού. Την επόμενη μέρα, όταν ο Νεόφυτος πληροφορήθηκε τα γεγονότα και έγινε γνωστό το θαύμα, έδιωξε τους τρεις μοναχούς. Ο νέος παρέμεινε στην μονή ως καλόγερος και μάλιστα ζωγράφισε την νεόκτιστη εκκλησία που αφιερώθηκε στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.
  2. Το πηγάδι στη μονή Ταξιαρχών του Αγίου Όρους: Στο μοναστήρι των Ταξιαρχών υπήρχε ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα, η έλλειψη νερού. Αναγκάζονταν λοιπόν οι καλόγεροι να μεταφέρουν καθημερινά νερό από τρία μίλια μακριά μέσω σωλήνα. Δυστυχώς όμως και το νερό ήταν ανεπαρκές αλλά και μολυνόταν στην διαδρομή. Αποφάσισαν λοιπόν οι καλόγεροι να κατασκευάσουν σύστημα ύδρευσης. Το βράδι πριν την έναρξη του έργου, οι Αρχάγγελοι εμφανίστηκαν στον υπεύθυνο της κατασκευής, τον Θεόδουλο και του υπέδειξαν το ακριβές σημείο μέσα στο μοναστήρι όπου υπήρχε πηγάδι. Πράγματι μετά την εξιστόρηση του οράματος, οι μοναχοί έσκαψαν στο συγκεκριμένο σημείο και ανακάλυψαν το πηγάδι με το πολυπόθητο νερό-αγίασμα.
  3. Η «επίσκεψη» της αρχόντισσας Άννας σε Παράδεισο και Κόλαση: Στην Κωνσταντινούπολη ζούσε μια αρχόντισσα που ονομαζόταν Άννα, η οποία σε πολύ νεαρή ηλικία ασθένησε και πέθανε. Ενώ οι δικοί της την μοιρολογούσαν και περίμεναν την άφιξη του άνδρα της, που έλειπε, για την ταφή, η κοπέλα αναστήθηκε. Αμέσως μίλησε με το πνευματικό της και του αφηγήθηκε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Όπως είπε, μετά τον θάνατό της, δύο Αρχάγγελοι την πήραν και την ανέβασαν στον ουρανό, όπου είδε πλήθος αγγέλων να δοξολογούν τον Θεό. Αφού έντρομη προσκύνησε μαζί με τους αγγέλους, άκουσε μια επιβλητική φωνή να δίνει εντολή στους Αρχαγγέλους να την οδηγήσουν στην Κόλαση. Εκεί αντίκρισε νεκρούς αμαρτωλούς που βασανίζονταν και παρακάλεσε την Θεοτόκο να την λυτρώσει. Πράγματι οι Αρχάγγελοι την ενημέρωσαν πως θα της δινόταν μια δεύτερη ευκαιρία, αρκεί να μετανοούσε. Επίσης την πληροφόρησαν πως θα πέθαινε οριστικά μετά από δύο μήνες. Πράγματι, η Άννα τήρησε την υπόσχεσή της στους Αρχαγγέλους και στους επόμενους δύο μήνες της ζωής της, έκανε μια λιτή και συνετή ζωή.
  4. Η πλούσια κοπέλα από την Αλεξάνδρεια: Κάποτε ζούσε στην Αλεξάνδρεια μια πλούσια αλλά ορφανή κοπέλα που δεν ήταν χριστιανή. Είχε όμως καλή καρδιά και μια μέρα εμπόδισε έναν απελπισμένο άνδρα να αυτοκτονήσει, προσφέροντάς του τα χρήματα που χρωστούσε στους δανειστές του. Ο καιρός πέρασε και έγιναν πολλές αλλαγές στην ζωή της νέας. Πτώχευσε ξαφνικά και αναγκάστηκε να εργάζεται ως πόρνη, ενώ λίγο αργότερα ασθένησε βαριά. Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή της ζωής της ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και θέλησε να βαπτιστεί. Κανείς όμως δεν γινόταν ανάδοχος, λόγω της εργασίας της. Η πρόνοια του Θεού όμως ήταν μεγάλη. Ο άγγελός της, με τη μορφή του άνδρα που είχε βοηθήσει στο παρελθόν, της έφερε μπροστά της τους Αρχαγγέλους Γαβριήλ και Μιχαήλ. Εκείνοι την οδήγησαν σε μια εκκλησία όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί άγγελοι με την μορφή αρχόντων, όπως και κληρικοί και εκεί έγινε η βάπτισή της. Το γεγονός έγινε γνωστό και ασχολήθηκε προσωπικά ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Έπειτα από έρευνες που έκανε ανακάλυψε την θεϊκή παρέμβαση και έγινε γνωστό άλλο ένα θαύμα των Αρχαγγέλων.