ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΙ
Φιλάργυροι μπορεί να είναι και οι πλούσιοι αλλά και οι φτωχοί γιατί η φιλαργυρία δεν έχει σχέση με τον όγκο του πλούτου αλλά με τον τρόπο απόκτησης και διαχείρισής του.
Οι πλούσιοι διαθέτουν μεγάλη υλική και χρηματική περιουσία αλλά δεν προσφέρουν το παραμικρό ποσό ως βοήθεια στους οικονομικά αδύνατους.
Οι φτωχοί, από την άλλη, την ελάχιστη περιουσία που έχουν, φροντίζουν να την κρύβουν και προσπαθούν να την πολλαπλασιάσουν ώστε να γίνουν και εκείνοι πλούσιοι. Επιπλέον, η ελεημοσύνη είναι μια λέξη άγνωστη σε εκείνους.
Το κοινό σημείο όμως και των δύο τύπων φιλαργυρίας είναι ο θάνατος και η καταδίκη στην αιώνια κόλαση, κατά το παράδειγμα του Ιούδα.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ
Όταν οι πλούσιοι δανείσουν κάποιο χρηματικό ποσό σε έναν φτωχό άνθρωπο, η συμπεριφορά τους, όταν απαιτήσουν την επιστροφή των δανεικών είναι ληστρική, απάνθρωπη και χαρακτηρίζεται από τα εξής:
  • Απαιτούν δυσβάσταχτους φόρους που τους αυξάνουν υπέρογκα και αυθαίρετα.
  • Όταν τους επιστραφεί το ποσό, το μετρούν πολλές φορές μήπως και γίνουν θύματα εξαπάτησης από τους φτωχούς. Επίσης, την καταμέτρηση την κάνουν γρήγορα ώστε να μπορέσουν εκείνοι να εξαπατήσουν τους φτωχούς και να απαιτήσουν περισσότερα.

Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Κάποτε, ένας άνθρωπος χρωστούσε πολλά χρήματα και όταν ο δανειστής του ζήτησε να τα επιστρέψει, εκείνος του απάντησε πως αδυνατούσε να το κάνει. Τότε ο δανειστής φέρθηκε πονόψυχα και του χάρισε το χρέος.
Λίγη ώρα αργότερα, ο ευεργετημένος συνάντησε έναν φτωχό άνθρωπο που του είχε δανείσει με τη σειρά του ένα μηδαμινό ποσό. Αντί να παραδειγματιστεί από την ευεργεσία του δανειστή του και να πράξει το ίδιο, τον κατήγγειλε με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην φυλακή. Όταν όμως ο πλούσιος δανειστής πληροφορήθηκε για την αχαριστία εκείνου του ανθρώπου που ευεργέτησε, κινήθηκε ανάλογα και τον οδήγησε και εκείνον στην φυλακή.

Η ¨ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ¨ ΤΩΝ ΦΙΛΑΡΓΥΡΩΝ
Οι φιλάργυροι άνθρωποι μοιάζουν με τον αγνώμονα δανειολήπτη. Ενώ σε καθημερινή βάση, κάθε στιγμή της ζωής τους, ο Κύριος τους συγχωρεί τις μυριάδες αμαρτίες τους, εκείνοι φέρονται με αχαριστία. Δεν συγχωρούν κανένα λάθος στον συνάνθρωπό τους και επιπλέον στοχεύουν στην οικονομική εξαθλίωση του σε περίπτωση που βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να δανειστεί κάποιο ποσό.
Η ¨ανταμοιβή¨ τους όμως είναι η αιώνια κόλαση και η απώλεια του υλικού τους πλούτου, ο οποίος είναι φθαρτός και δεν συνοδεύει τον νεκρό στην μεταθανάτια ζωή του. Απεναντίας, όσο φέρεται ο φιλάργυρος ατομικιστικά και συλλέγει πλούτο για να έχει την ικανοποίηση ότι είναι κυρίαρχος και ιδιοκτήτης της υλικής περιουσίας, όταν πεθάνει μεταβιβάζεται σε άλλα άτομα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ
- Οι άνθρωποι πρέπει να αντιληφθούν τον εφήμερο χαρακτήρα και την ματαιότητα της επίγειας ζωής.
- Δεν πρέπει να συσσωρεύουν πλούτο αλλά να είναι φιλεύσπλαχνοι και να βοηθούν τους φτωχούς.
- Δεν καθορίζει ο πλούτος τον άνθρωπο και την ζωή αλλά οι πράξεις του. Τίποτα στην ζωή μας δεν είναι δεδομένο. Ο θάνατος και η φτώχεια μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα των φιλάργυρων ανά πάσα στιγμή και να επιφέρουν μεγάλες ανατροπές.
Άλλωστε, όλοι πρέπει να θυμόμαστε μια μεγάλη αλήθεια: Στη ζωή ήρθαμε γυμνοί και με τον ίδιο τρόπο θα φύγουμε.