ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ

ΘΕΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ
Οι πράξεις φιλανθρωπίας, που γίνονται στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, έχουν τελικό αποδέκτη τον Κύριο. Το αναφέρει και ο ίδιος στα λόγια Του, όταν είπε πως ότι καλό κάνει κάποιος στον αδερφό του, το κάνει και προς τον ίδιο τον Θεό.
Η φιλανθρωπία αποτελεί θεάρεστη πράξη όπως μαρτυρούν οι Προφήτες και τα Ευαγγέλια. Οι φράσεις που το επιβεβαιώνουν είναι χαρακτηριστικές: « Όποιος ελεεί φτωχό είναι σαν να προσφέρει βοήθεια στον Θεό». « Αν δώσεις κάτι σε έναν αδύναμο, θα σου απονεμηθεί δικαιοσύνη από τον Κριτή του Ουρανού». «Όσοι προσφέρουν ελεημοσύνη είναι μακάριοι γιατί θα ελεηθούν από τον ίδιο τον Κύριο». «Όσοι προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους αγάπη, βοήθεια και ελεημοσύνη θα χαίρονται μια πλούσια ζωή». 

ΕΡΓΑ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗΣ
Τα έργα ελεημοσύνης προς τον συνάνθρωπο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Στις πράξεις προσφοράς βοήθειας και στην αποφυγή πρόκλησης του κακού.
Προσφορά βοήθειας: Προσφορά τροφής σε έναν που πεινάει, καταφύγιο σε κάποιον άστεγο, ενδυμασία σε ρακένδυτο, μια επίσκεψη σε έναν ασθενή ή φυλακισμένο, μια καλή συμβουλή ή λόγια ενθάρρυνσης και παρηγοριάς σε όποιον έχει ανάγκη.
Όχι πρόκληση του κακού: Πολλές φορές η προσφορά υλικών αγαθών είναι αδύνατη λόγω οικονομικών δυσκολιών των ατόμων που θέλουν να ευεργετήσουν τον συνάνθρωπό τους. Σε αυτή την περίπτωση είναι χρήσιμη η συναισθηματική βοήθεια και η προσφορά αγάπης. Επίσης, αν δεν μπορούμε να προσφέρουμε υλικά αγαθά, τουλάχιστον οφείλουμε να μην τους τα στερούμε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κλοπής, κακοποίησης και συκοφάντησης ενός ανθρώπου σε ανάγκη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ήδη δεινής του θέσης.
Ανταμοιβή της προσφοράς: Ο Κύριος ανταμείβει τον φιλάνθρωπο με την μέγιστη προσφορά, την αιώνια βασιλεία. Ακόμα και μια μικρή πράξη προσφοράς μπορεί να επιβραβευτεί με την μεγαλύτερη ανταμοιβή.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΚΟΛΑΣΙΑΣ
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πλούτος συνδυάζεται με άσωτη, έκλυτη ζωή και πράξεις ακολασίας. Οι άνθρωποι προτιμούν τον δρόμο του Διαβόλου και αρέσκονται στις ξέφρενες διασκεδάσεις που συνοδεύονται από ανήθικες πράξεις. Η ζωή αυτή δεν τους προσφέρει, μακροχρόνια, τίποτα, απεναντίας τους στερεί υλικό πλούτο και την αγάπη του Θεού. Αν όμως αφιέρωναν ελάχιστο από τον χρόνο και την περιουσία τους για να προσφέρουν μια μικρή βοήθεια στον συνάνθρωπό τους, τότε θα κέρδιζαν την εύνοια του Θεού στην επίγεια και στην ουράνια ζωή.

ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ
Όλοι οι άνθρωποι και κυρίως οι Χριστιανοί πρέπει με την καρδιά τους να προσφέρουν ελεημοσύνη. Με αυτό τον τρόπο, την ώρα της τελικής κρίσης, ο Κύριος θα δείξει την ίδια ευσπλαχνία και θα ελεηθούν οι φιλάνθρωποι. Η ανταμοιβή τους θα είναι τα ίδια τα λόγια του Κυρίου που δηλώνει ότι οι ευλογημένοι πιστοί Του θα κληρονομήσουν την Βασιλεία Του.