ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ 

Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς: Ο χριστιανός αναγνωρίζει και αποκαλεί τον Κύριο, Πατέρα. Επειδή είναι φιλεύσπλαχνος πατέρας και γεμάτος καλοσύνη, ο πιστός ζητά πάντα την βοήθεια και την προστασία Του. Όμως οφείλει να σέβεται και να υπακούει στις εντολές Του.
Αγιασθήτω το όνομά σου: Το όνομα του Θεού είναι εξ ορισμού άγιο και δίκαιο. Όταν όμως τα παιδιά Του πράττουν, κατά την βούλησή Του, έργα αγάπης και αρεστά σε Εκείνον, τότε το όνομά Του δοξάζεται συνεχώς.
Ελθέτω η βασιλεία Σου: Μια χώρα όταν απειλείται από εχθρικές δυνάμεις πάντα ζητά προστασία από τον άρχοντα και βασιλιά της. Το ίδιο προσεύχεται και ο χριστιανός. Παρακαλεί την σωτήρια παρέμβαση του Θεού όταν αντιλαμβάνεται ότι πολιορκείται από τις δυνάμεις του διαβόλου.
Γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης: Η ανθρώπινη ψυχή παρακαλεί να γίνεται το θέλημα του Θεού και στον Ουρανό αλλά και στη γη. Όπως στην Ουράνια Βασιλεία, οι Άγγελοι πράττουν το Θείο Θέλημα και ζουν ήρεμοι, δοξάζοντας τον Κύριο, έτσι η καρδιά του πιστού χριστιανού επιζητά διακαώς να γίνει και στην αμαρτωλή επίγεια ζωή.
Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον: Η έννοια του άρτου έχει τριπλή σημασία. Η πρώτη ερμηνεία αφορά τα Άγια και Άχραντα Μυστήρια. Ο πιστός επιθυμεί να μεταλαμβάνει σε όλη του τη ζωή το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Η δεύτερη ερμηνεία έχει σχέση με τον καθημερινό επιούσιο, δηλαδή την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών αγαθών για την επιβίωση. Η τρίτη ερμηνεία αφορά την Θεία Χάρη. Ο λόγος του Θεού είναι εκείνος που δίνει ζωή στην ψυχή και στο σώμα του ανθρώπου.
Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών: Ο χριστιανός πρέπει να συγχωρεί τον συνάνθρωπό του ακόμα και όταν προσπαθεί να του προκαλέσει κακό. Αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση έτσι ώστε και ο Κύριος να εισακούσει τις παρακλήσεις του για συγχώρεση των αμαρτιών του. Ο Θεός δίνει άφεση αμαρτιών σε εκείνον που συγχωρεί τους άλλους.
Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού:  Ο Θεός, ως καλός πατέρας, μας δοκιμάζει για να μας εκπαιδεύσει στην υπομονή και στον καθημερινό αγώνα ενάντια στο κακό. Όταν ανταποκρινόμαστε επάξια, ανταμειβόμαστε με την αγάπη και  την προστασία του που κορυφώνεται με το να μας κληρονομήσει την Ουράνια Βασιλεία. Οι δοκιμασίες λοιπόν πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες από τον χριστιανό γιατί με αυτόν τον τρόπο καλείται να αποδείξει ότι είναι αντάξιος της εμπιστοσύνης του Κυρίου. Η μόνη παράκληση του πιστού είναι να τον προστατέψει στον αγώνα του και να μην τον αφήσει μόνο του στο έλεος του διαβόλου.
Ότι σου εστίν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων: Όλοι πρέπει να αναζητούν τον Κύριο γιατί είναι ο βασιλιάς όλων που δοξάζεται από όλη την πλάση στο πέρασμα των αιώνων.
Αμήν:  Η τελευταία λέξη αποκαλύπτει την γενική παραδοχή ότι όλη η τιμή και δόξα ανήκουν στον Κύριο.

ΔΙΔΑΓΜΑ
Την συγκεκριμένη προσευχή την δίδαξε ο Ιησούς στους μαθητές Του και εκείνοι με την σειρά τους σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όποιος συνειδητοποιήσει την σημασία της και εφαρμόσει τις αρχές της θα γίνει και εκείνος, άξιος μαθητής του Χριστού. Η προσευχή μάς βοηθά να γαληνέψουμε την ψυχή μας και να μπορούμε να μεταλαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρα, έχοντας απομακρύνει αμαρτωλές σκέψεις και μετανοήσει για άτιμες πράξεις.