ΜΕΤΑΝΟΙΑ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

Η μετάνοια είναι η βασική προϋπόθεση για να συγχωρήσει ο Θεός τις αμαρτίες μας. Ο χριστιανός πρέπει να έχει φόβο Θεού και να μετανοεί ειλικρινά για τα λάθη του. Η αληθινή μεταμέλεια και η παράκληση για συγχώρεση από τον Κύριο πρέπει να συνοδεύεται και από οριστική απομάκρυνση του ανθρώπου από την αμαρτία.

Πράγματι, πολλοί άνθρωποι, χριστιανοί και μη, που προσευχήθηκαν θερμά στον Θεό ζητώντας συγχώρεση, κέρδισαν την άφεση των αμαρτιών τους. Μερικοί ήταν: ο τελώνης, η Μαρία Μαγδαληνή όταν ήταν πόρνη, ο ληστής στον σταυρό στον Γολγοθά, ο Απόστολος Παύλος που αρχικά ήταν διώκτης του Χριστιανισμού και άλλοι.

Η μετάνοια έχει μεγάλη σημασία για την επίγεια αλλά και για την μεταθανάτια ζωή για αυτό και αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα των κηρυγμάτων των Αποστόλων και του Ιωάννη του Προδρόμου που συνεχώς καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν γιατί πλησίαζε η ώρα της Ουράνιας Βασιλείας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΜΑΡΤΩΛΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΟΗΣΑΝ

Ο άσωτος γιος: Όταν ο άσωτος γιος κατασπατάλησε το μερίδιο του από την πατρική περιουσία στην έκλυτη ζωή, συνειδητοποίησε το λάθος του και θέλησε να ζητήσει συγχώρεση από τον πατέρα του. Την ίδια στιγμή, ο φιλεύσπλαχνος Θεός του συγχώρεσε τις αμαρτίες του.

Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία: Η Οσία Μαρία στην νεαρή της ηλικία ήταν πόρνη και ζούσε στην Αλεξάνδρεια. Μια μέρα, βλέποντας πολύ κόσμο να επιβιβάζεται στα πλοία με προορισμό την Ιερουσαλήμ, θέλησε να πράξει το ίδιο. Είχε μάθει πως ήταν η γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και οι πιστοί συγκεντρώνονταν στην Ιερουσαλήμ για να Τον προσκυνήσουν. Επειδή όμως δεν είχε χρήματα για τα ναύλα, συμφώνησε με τους ναύτες να της επιτρέψουν την είσοδο με αντάλλαγμα την σωματική συνεύρεση μαζί της. Όταν έφτασε στον τόπο του προσκυνήματος προσπάθησε πολλές φορές να εισέλθει στον άγιο χώρο αλλά μια αόρατη δύναμη την εμπόδιζε. Απογοητευμένη, είδε στην είσοδο του χώρου την εικόνα της Παναγίας και συνειδητοποίησε πως η αιτία της απαγόρευσης της εισόδου της ήταν οι πολλές αμαρτίες της. Μετανόησε ειλικρινά και παρακάλεσε την Θεοτόκο να μεσολαβήσει για να της επιτραπεί η είσοδος και υποσχέθηκε πως θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο της ζωής  της. Πράγματι, μπήκε στον ναό, προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό και στη συνέχεια κατέφυγε στην έρημο όπου έζησε ως ασκήτρια μέχρι το τέλος της ζωής της.

Ο Λωτ: Ο Λωτ είχε προβεί σε άσεμνες πράξεις με συγγενικές του γυναίκες αλλά μετανόησε και συγχωρέθηκαν οι αμαρτίες του.

Η πόλη της Νινευή: Οι κάτοικοι της πόλης είχαν γίνει δέσμιοι αμαρτωλών πράξεων και ο Κύριος αποφάσισε να καταστρέψει τον τόπο τους. Τους προειδοποίησε μάλιστα μέσω του Προφήτη Του που τους ενημέρωσε ότι ο αφανισμός θα γινόταν σε τρεις μέρες. Οι κάτοικοι τότε μετανόησαν και ο Θεός τους συγχώρεσε και δεν κατέστρεψε την Νινευή.

Ο προφήτης Δαβίδ: Ο Δαβίδ παρασύρθηκε και εκείνος και αμάρτησε, μετανόησε όμως και ο Θεός του χάρισε την ευσπλαχνία του.

Ο ληστής στον Γολγοθά: Ένας από τους δυο ληστές που σταυρώθηκαν μαζί με τον Κύριο, πίστεψε στον Ιησού και ζήτησε επάνω στον σταυρό, λίγο πριν τον θάνατό του, συγχώρεση για τις αμαρτίες του. Ο Κύριος δέχτηκε την μετάνοιά του και τον αντάμειψε με μια θέση στην Ουράνια Βασιλεία.

Ο Απόστολος Πέτρος: Ο Πέτρος, κατά την διάρκεια της ανάκρισης του Ιησού, τον απαρνήθηκε τρεις φορές, από φόβο. Όταν όμως κατάλαβε το λάθος του, ζήτησε μέσα από την καρδιά του να συγχωρεθεί, όπως και έγινε.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ
Η ανταμοιβή της ειλικρινούς μεταμέλειας δηλώνεται στην εξής απλή και ταυτόχρονα τόσο σοφή φράση: «Οι ευλογημένοι του Θεού θα κληρονομήσουν την Ουράνια Βασιλεία».