Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗΣ

Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ
Όταν ένας βασιλιάς νικά τους εχθρούς του στον πόλεμο, επιστρέφοντας νικητής στην έδρα του, στέλνει αγγελιοφόρους σε ολόκληρο το βασίλειό του για να ενημερώσουν τους υπηκόους του για την νίκη του. Το ίδιο συμβαίνει και με την γιορτή της Σταυροπροσκύνησης. Κάθε χρόνο αναμένουμε να γιορτάσουμε την νίκη του Κυρίου επί του διαβόλου μέσω της Σταυρικής Του Θυσίας και της Ανάστασής Του. Η ημέρα της Σταυροπροσκύνησης είναι προπομπός της εορτής του Πάσχα και μας υπενθυμίζει την νίκη του Ιησού.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Η σημερινή γιορτή είναι ημέρα χαράς στον Ουρανό και στη Γη. Οι Άγγελοι χαίρονται και οι άνθρωποι πανηγυρίζουν γιατί η εμφάνιση του Σταυρού επιφέρει πολλά ευχάριστα γεγονότα και θαύματα όπως την δίωξη των δαιμόνων και την θεραπεία ασθενών και αμαρτωλών ανθρώπων.
Η Εκκλησία σήμερα μοιάζει με Παράδεισο. Ο Παράδεισος είχε στο μέσο του το ξύλο της γνώσης όπου ¨θανάτωσε¨ τον Αδάμ, μέσω της αποπομπής του από την Εδέμ, λόγω της παρακοής του. Αντίστοιχα, η Εκκλησία έχει το δικό της ξύλο που προσφέρει όμως ζωή. Είναι ο Σταυρός που ¨ανέστησε¨ τον Αδάμ μέσω της θυσίας του Κυρίου. Εκτός όμως από τους πρωτόπλαστους, ο Σταυρός δίνει, κάθε στιγμή, ζωή σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτό θέλει να μας υπενθυμίσει η σημερινή εορτή.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος καταπόνησης για τους χριστιανούς λόγω της νηστείας και της πνευματικής άσκησης. Χρειάζονται λοιπόν μια ανάπαυλα και υποστήριξη για να συνεχίσουν την προσπάθεια. Η γιορτή της Σταυροπροσκύνησης προσφέρει στον πιστό την ενθάρρυνση που χρειάζεται. Χρονικά, βρίσκεται ακριβώς στο μέσο της Σαρακοστής και τονώνει τον χριστιανό για να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι το Πάσχα. Ο Σταυρός είναι φύλακας των ευσεβών και διώκτης του κακού για αυτό και η προσκύνησή του χαρίζει ευλογία και δύναμη.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Ο Κύριος είπε στους ανθρώπους πως αν επιλέξουν να σώσουν την ψυχή τους και να αποφύγουν την αιώνια κόλαση θα πρέπει να Τον ακολουθήσουν. Δεν επιβάλλει όμως το θέλημά Του ούτε δυναστεύει. Ο κάθε άνθρωπος είναι εξουσιαστής και αφέντης του εαυτού του, της γνώμης και της ψυχής του.
Αν όμως θελήσει να βαδίσει στον δρόμο του Κυρίου θα πρέπει να ακολουθήσει τρεις κανόνες: Να αρνηθεί τον εαυτό του, να πάρει τον σταυρό του και να ακολουθήσει τον Κύριο.
Η άρνηση του εαυτού μας: Όποιος ακολουθεί τον Ιησού θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στον δρόμο του. Θα βρεθούν πολλοί πειρασμοί και πολέμιοι που θα τον κυνηγήσουν, θα τον περιπαίξουν και θα τον ταλαιπωρήσουν. Ο χριστιανός όμως οφείλει να είναι έτοιμος, να απαρνηθεί τις υλικές απολαύσεις ακόμα και τον εαυτό του για χάρη του Θεού.
Μεταφέρουμε τον Σταυρό μας: Η φράση αυτή περικλείει δύο ερμηνείες. Κατά την πρώτη, ο Σταυρός αποτελεί το όπλο που χρησιμοποιεί ο χριστιανός στον αγώνα του. Είναι το πιο ισχυρό αφού ο ίδιος ο Ιησούς, με τον θάνατό Του σε έναν ξύλινο σταυρό, νίκησε τον θάνατο και τον διάβολο. 
Στην δεύτερη ερμηνεία, ο Σταυρός, συμβολίζει τον αγώνα του ανθρώπου προς τον προαιρετικό θάνατο. Σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, προαιρετικός είναι εκείνος ο θάνατος όπου ¨νεκρώνονται¨ οι ορμές, οι σαρκικές επιθυμίες και οι αμαρτωλές διαθέσεις. Τότε ¨πεθαίνει¨ το σώμα και αναγεννιέται η ψυχή. Τότε ο άνθρωπος αγωνίζεται για την κατάκτηση μιας θέσης στον Παράδεισο και δεν ενδιαφέρεται για τον φυσικό του θάνατο.
Ο χριστιανός ακολουθεί τον Θεό: Ο χριστιανός που αποφασίζει να ακολουθήσει τον Κύριο πρέπει να είναι γενναίος και άξιος. Πρέπει να αδιαφορεί για τον θάνατο και να μην φοβάται τις δυσκολίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Απόστολος Πέτρος που σταυρώθηκε ανάποδα για την αγάπη του Χριστού, ο Απόστολος Παύλος και ο Προφήτης Δαβίδ. Είναι οι Μάρτυρες που υπέστησαν πολλά βασανιστήρια για την αγάπη του Θεού και οι Ασκητές που έδειξαν εγκράτεια και υπομονή στην σωματική κακοποίηση.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Ο Σταυρός προσφέρει δύναμη στον πιστό χριστιανό στην διάρκεια της Σαρακοστής. Η περίοδος της νηστείας και της εγκράτειας που μας προετοιμάζει για το Άγιο Πάσχα απαιτεί απάρνηση πολλών υλικών αγαθών. Η επίγεια ζωή είναι όμορφη γιατί προσφέρει πολλές χαρές. Άλλωστε είναι και δώρο Θεού. Η επουράνια ζωή όμως είναι περισσότερο επιθυμητή. Για αυτό και ο χριστιανός, με την βοήθεια του Σταυρού, αγωνίζεται για να απαρνηθεί τα υλικά αγαθά στην διάρκεια της Σαρακοστής για να κερδίσει τα πνευματικά δώρα που προσφέρει ο Θεός.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Ο τρόπος:  Ενώνουμε τα τρία δάκτυλα δηλαδή τον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο. Αρχικά, τοποθετούμε τα δάκτυλα στο μέτωπο, μετά στην κοιλιά, στη συνέχεια στον δεξί ώμο και τέλος στον αριστερό ώμο.
Η σημασία του: Τα τρία δάκτυλα συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Η κίνηση του χεριού από το μέτωπο στην κοιλιά συμβολίζει τον ερχομό του Κυρίου στη Γη για την σωτηρία των ανθρώπων. Ο Ιησούς όμως κατέβηκε ακόμα περισσότερο και έφτασε μέχρι την κόλαση για να ελευθερώσει τις ψυχές των δίκαιων ανθρώπων.
Όταν φέρνουμε τα δάκτυλα στον δεξί ώμο συμβολίζουμε την Ανάληψη Του στον Ουρανό και την τοποθέτησή Του στα δεξιά του Πατρός Του. Όταν, μετά τοποθετούμε τα δάκτυλα στον αριστερό ώμο απεικονίζουμε την τελική κρίση όπου ο Κύριος θα τοποθετήσει τους δίκαιους ανθρώπους στα δεξιά Του και τους αμαρτωλούς στα αριστερά Του. Ευχή όλων μας είναι να μας αξιώσει ο Κύριος να σταθούμε στην δεξιά πλευρά Του μαζί με τους Αγίους Του.

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Όλοι οι Προφήτες μιλούσαν για την δύναμη του Σταυρού και προέτρεπαν τους χριστιανούς να Τον προσκυνούν και να Τον θεωρούν σύμβολο.
Προφήτης Δαβίδ: Πρέπει να προσκυνούμε τον Κύριο αλλά και τον τόπο που περπάτησε, μαρτύρησε και σταυρώθηκε. Επίσης, ο Κύριος έδωσε στους ανθρώπους τον Σταυρό για να απομακρύνουν τον διάβολο που προσπαθεί να ¨φονεύσει¨ την ψυχή τους.
Προφήτης Ιεζεκιήλ: Ο Προφήτης ζητά από τον Κύριο να δώσει ένα σημάδι Του στο μέτωπο των ανθρώπων.
Σολομώντας: Ο βασιλιάς προτρέπει τους ανθρώπους να τιμούν το ξύλο γιατί από αυτό θα προέλθει η βοήθεια που χρειάζονται. Η αναφορά αυτή γίνεται στον σταυρό που μαρτύρησε ο Κύριος ο οποίος ήταν ξύλινος.
Ησαΐας: Ο Προφήτης ανέφερε τη σύσταση του Σταυρού του Κυρίου που ήταν από κυπαρίσσι, πεύκο και κέδρο.

Ο ΜΩΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Όταν ο Μωυσής έβγαλε τους Εβραίους από την Αίγυπτο και πέρασαν την Ερυθρά Θάλασσα περπατούσαν επί τρεις μέρες χωρίς να μπορούν να βρουν νερό για να πιουν. Τελικά, κατέληξαν σε μια περιοχή όπου είχε πικρό νερό, μη πόσιμο. Οι Εβραίοι τότε άρχισαν να διαμαρτύρονται και να παραπονιούνται για τη φυγή τους από την Αίγυπτο απαιτώντας συγχρόνως πόσιμο νερό. Τότε ο Μωυσής προσευχήθηκε στον Κύριο και Εκείνος του υπέδειξε ένα κομμάτι ξύλου. Ο Μωυσής το έριξε στο νερό της λίμνης και με θαύμα του Θεού μετατράπηκε σε πόσιμο νερό.   

ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Όλα τα θαύματα που έγιναν από την ράβδο του Μωυσή προεικόνιζαν την ενέργεια του Τίμιου Σταυρού.
Η ράβδος έγινε φίδι: Το φίδι που ¨γεννήθηκε¨ από την ράβδο του Μωυσή έφαγε όλα τα φίδια των μάγων που είχε ο Φαραώ στην υπηρεσία του. Με τον ίδιο τρόπο, ο Σταυρός συνέτριψε την δύναμη των δαιμόνων.
Η ράβδος και το αναβλύζον νερό: Με τη ράβδο του ο Μωυσής χτύπησε την πέτρα και ανέβλυσε πόσιμο νερό για τους διψασμένους Εβραίους. Με τον ίδιο τρόπο ο Σταυρός ¨έσχισε¨ τον σκληρό και αμετανόητο κόσμο και ανέδειξε τους 12 Αποστόλους που δίδαξαν τον κόσμο για την αληθινή πίστη.
Η διάνοιξη της Ερυθράς Θάλασσας: Ο Μωυσής με την ράβδο διαχώρισε τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας και πέρασαν αβλαβείς οι Εβραίοι. Με την ενέργεια αυτή απαλλάχτηκαν οριστικά από τους Αιγύπτιους καταδιώκτες τους. Με τον ίδιο τρόπο ο Σταυρός ¨σχίζει¨ την αμαρτία και επιτρέπει στις ανθρώπινες ψυχές να περάσουν με ασφάλεια μέσα από τις πανούργες πράξεις του διαβόλου.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ
Οι χριστιανοί τιμούν τον Σταυρό και όλα όσα πρεσβεύει. Ο Σταυρός είναι η δύναμη του πιστού και το σύμβολο της ορθοδοξίας. Για αυτό προσκυνούμε τον Σταυρό, τα καρφιά και τιμάμε τον Θεάνθρωπο. Ο Κύριος είναι ο αληθινός Θεός για αυτό και οι αιρετικοί αφορίζονται. Ο χριστιανός αγνοεί τις προσβολές τους που ισχυρίζονται ότι προσκυνά ύλη, όπως χρυσό, ασήμι, σίδερο ή ξύλο ανάλογα με την κατασκευή του σταυρού. Ο ευσεβής πιστός προσκυνά και τιμά τον Κύριο και αγνοεί την ύλη. Δεν είναι ειδωλολάτρης.