Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Οι τρεις μεγάλες αρετές του ανθρώπου είναι η ελπίδα, η αγάπη και η πίστη. Ο άνθρωπος ελπίζει κατά την διάρκεια της ζωής του στον Θεό και στα γήινα αγαθά. Παρασύρεται, ελπίζοντας πως θα αποκτήσει πλούτο και άλλα ανούσια αγαθά. Όμως, όταν πιστεύει και ελπίζει στον Θεό είναι καλότυχος γιατί Εκείνος είναι πάντα δίπλα του. Η  αγάπη είναι μια εξίσου σημαντική αρετή όπως ορίζει ο Κύριος μέσω του Ευαγγελίου. Η συμβουλή Του είναι σαφής: Οι άνθρωποι πρέπει να αγαπούν τον Θεό με όλη την ψυχή και το μυαλό τους και τον συνάνθρωπό τους όπως τον ίδιο τους τον εαυτό. Τέλος, η πίστη είναι για τον άνθρωπο μονόδρομος και απευθύνεται μόνο στον Θεό.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΙΣΤΗΣ
1. Ο Άβελ, ο γιος του Αδάμ, λόγω της πίστης του στον Θεό δικαιώθηκε περισσότερο από τον αδερφό του.
2. Ο δίκαιος Νώε δεν πέθανε στον κατακλυσμό. Πίστεψε στις εντολές του Κυρίου, κατασκεύασε την Κιβωτό και σώθηκε.
3. Ο Αβράαμ υπάκουσε στον Κύριο και χωρίς αντιρρήσεις πήγε στον τόπο που είχε ορίσει ο Θεός για να κληρονομήσει και να γίνει γενάρχης.
4. Η Σάρα, η γυναίκα του Αβραάμ, δεν μπορούσε να κάνει παιδί. Ποτέ όμως δεν σταμάτησε να ελπίζει, να πιστεύει και να παρακαλεί τον Θεό για ένα παιδί. Αν και σε προχωρημένη ηλικία, ο Κύριος της χάρισε ένα γιο.
5. Ο Μωυσής, δεν επιθυμούσε τους βασιλικούς τίτλους και τις τιμές του Αιγυπτιακού θρόνου. Ήθελε να έχει την αγάπη του Θεού και να τιμηθεί από Εκείνον. Ο Θεός του πρόσφερε απλόχερα την εμπιστοσύνη Του και του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει πολλά θαύματα. Εξαιτίας της πίστης του, ο Μωυσής κατάφερε να οδηγήσει τους Εβραίους έξω από την Αίγυπτο, να διασχίσουν την έρημο και να περάσουν την Ερυθρά Θάλασσα.
6. Ο Προφήτης Δανιήλ σώθηκε από τον λάκκο των λεόντων λόγω της πίστης του.
7. Οι τρεις Παίδες πίστευαν στον Θεό και βγήκαν αλώβητοι από την κάμινο.
8. Οι Άγιοι έκαναν θαύματα λόγω της πίστης τους.
9. Οι Απόστολοι κήρυξαν τον Λόγο του Θεού σε όλο τον κόσμο γιατί είχαν βαθιά πίστη και αφοσίωση στο πρόσωπο του Δασκάλου τους.
10. Οι Μάρτυρες για την αγάπη του Κυρίου υπέμειναν βασανιστήρια και τιμήθηκαν για την αφοσίωσή τους.
11. Οι ασκητές δοξάστηκαν από τον Θεό ως επιβράβευση για την πίστη τους. Έδειξαν εγκράτεια και θεληματικά στερήθηκαν τις υλικές απολαύσεις επιδιώκοντας την Ουράνια Βασιλεία.


Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Οι μαθητές, μετά το θάνατο του Ιησού, είχαν έντονο τον φόβο των Ιουδαίων. Για να αποφύγουν τον κίνδυνο συγκεντρώθηκαν σε ένα σπίτι και περίμεναν να περάσει η αναστάτωση. Παρόλο που η πόρτα ήταν κλειδωμένη, ο Ιησούς εμφανίστηκε στο μέσο του δωματίου μπροστά τους και τους μίλησε. Τους ζήτησε να έχουν ομόνοια μεταξύ τους και τους είπε να μην φοβούνται. Δεν ήταν κάποιο φάντασμα αλλά ο Δάσκαλός τους που υλοποίησε τις υποσχέσεις Του. Τους είχε πει πως τρεις μέρες μετά τον θάνατό Του θα αναστηνόταν και όντως έτσι έπραξε. Για να Τον πιστέψουν, τους έδειξε τις πληγές Του στα χέρια και στην πλευρά Του. Στη συνέχεια, καθώς οι μαθητές ηρέμησαν, τους αποκάλυψε την αποστολή τους. Όπως Εκείνος ήρθε στη γη, κατόπιν της εντολής του Πατέρα Του, για να διδάξει και να σταυρωθεί για την σωτηρία των ανθρώπων, κάτι ανάλογο έπρεπε να κάνουν και οι ίδιοι. Με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος θα διασκορπίζονταν σε όλο τον κόσμο για να κηρύξουν τον Λόγο Του και να κάνουν θαύματα. Θα έχαναν τη ζωή τους για την αγάπη του Κυρίου γιατί θα πορεύονταν ως πρόβατα ανάμεσα σε λύκους.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ
1. Πότε εμφανίστηκε: O Κύριος εμφανίστηκε στους μαθητές Του, τρεις μέρες μετά το θάνατό Του όπως τους είχε υποσχεθεί.
2. Λόγοι εμφάνισης: Ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές Του για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν για να πιστέψουν πως πραγματικά αναστήθηκε και να σταματήσουν να φοβούνται. Ο δεύτερος ήταν για να γνωρίσουν τη δύναμή Του. Όπως τους είχε πει, πράγματι, αναστήθηκε σε τρεις μέρες και απέδειξε την παντοδυναμία Του ακόμα και στον ανίκητο θάνατο.
3. Γιατί ο Κύριος έδειξε τις πληγές Του: Ο Κύριος στη συνάντηση με τους μαθητές Του, στο σπίτι του Ιωάννη, τους έδειξε τις πληγές στα χέρια και στην πλευρά Του για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος ήταν για να μην Τον θεωρήσουν ως φάντασμα που εμφανίστηκε ξαφνικά με ασφαλισμένη την πόρτα εισόδου του σπιτιού. Ο δεύτερος ήταν για να έχουν πειστήρια της Ανάστασής Του. Μετά την σύλληψη του Δασκάλου τους οι μαθητές έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι και δεν παρακολούθησαν τα γεγονότα. Η παρουσία του Κυρίου μπροστά τους ήταν η απόδειξη της Ανάστασής Του και η απάντηση στο ερώτημα που θα έθετε στο μέλλον το κοινό που θα παρακολουθήσει τις διδασκαλίες των μαθητών ανά τον κόσμο. Έχοντας δει τον Κύριο μετά την Ανάστασή Του, οι Απόστολοι θα μπορούσαν να λύσουν τις απορίες των κατηχούμενων χριστιανών που ήταν βέβαιο πως θα ρωτούσαν σχετικά με τα γεγονότα.


Ο ΑΠΙΣΤΟΣ ΘΩΜΑΣ
Όταν εμφανίστηκε ο Κύριος στους μαθητές έλειπε ένας από εκείνους, ο Θωμάς. Όταν βρέθηκε μετά μαζί τους, οι υπόλοιποι μαθητές του εξιστόρησαν όλα όσα είχαν συμβεί. Ο Θωμάς, όμως, δεν τους πίστεψε και δήλωσε πως μόνο όταν θα έβλεπε τον Ιησού ο ίδιος και ακουμπούσε τις πληγές Του θα πειθόταν για την Ανάσταση του Ιησού. Οι υπόλοιποι μαθητές, προσπαθώντας να τον μεταπείσουν, του θύμισαν τα λόγια του Κυρίου πως τρεις μέρες μετά το θάνατό Του θα αναστηνόταν, όπως και έγινε. Του τόνισαν πως όλοι τους είδαν τις πληγές από τα καρφιά και την ξιφολόγχη και επισήμαναν πως εμφανίστηκε ξαφνικά χωρίς να ανοίξει την ασφαλισμένη εξώπορτα του σπιτιού που βρίσκονταν.

Ο Θωμάς, όμως, ήταν αμετάπειστος. Ήταν λυπημένος γιατί θεωρούσε πως ο Κύριος τον είχε εξαιρέσει για κάποιον λόγο και του στέρησε την ευκαιρία να Τον δει μετά την Ανάστασή Του. Επιπλέον, ήταν προβληματισμένος σχετικά με την πειθώ που θα είχαν τα κηρύγματά του. Φοβόταν πως οι άνθρωποι θα τον ρωτούσαν αν είχε δει τον Ιησού μετά την Ανάσταση και θα έπρεπε ή να απαντήσει αρνητικά ή να πει ψέματα.

Όταν πέρασαν 8 μέρες από την πρώτη εμφάνιση του Κυρίου στους μαθητές, παρουσιάστηκε ξανά μπροστά τους παρουσία του Θωμά. Τους ζήτησε για άλλη μια φορά να έχουν ομόνοια μεταξύ τους και ειρήνη. Έτσι, θα πετύχαιναν να υποτάξουν τους εχθρούς τους και να συγκεντρώσουν όλους τους πιστούς στη Βασιλεία του Θεού. Στη συνέχεια, τους υπενθύμισε για μια άλλη φορά, παρουσία του Θωμά, πως εκπλήρωσε τις υποσχέσεις Του. Σταυρώθηκε από αμαρτωλούς ανθρώπους και αναστήθηκε όπως προείπε. Για αυτό και οι μαθητές έπρεπε να πιστεύουν στην Ανάστασή Του χωρίς να έχουν αμφιβολίες.

Στράφηκε λοιπόν στον Θωμά που Τον αμφισβήτησε και του ζήτησε να Τον ακουμπήσει στα χέρια και στα πλευρά για να πιστέψει. Ο Θωμάς, πράγματι, Τον άγγιξε και πείστηκε, όμως, ο Κύριος είπε μια μεγάλη αλήθεια. Τόνισε στον Θωμά πως πίστεψε στο θαύμα της Ανάστασης αφού πρώτα είδε τα πειστήρια. Εκείνοι, όμως, που θα πίστευαν χωρίς να Τον δουν και να Τον αγγίξουν θα ήταν οι πραγματικοί καλότυχοι.


ΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Οι άνθρωποι μετά τον ερχομό του Κυρίου στη γη γνώρισαν τον Λόγο και την Αλήθεια Του μέσω των Ευαγγελίων και των μαθητών Του. Τα Ευαγγέλια δεν γράφτηκαν από το ίδιο άτομο ούτε στον ίδιο τόπο και στην ίδια χρονική στιγμή. Ο Ματθαίος έγραψε το Ευαγγέλιο 8 χρόνια μετά την Ανάληψη του Κυρίου στην Ιουδαία και στην Εβραϊκή γλώσσα. Ο Μάρκος το έγραψε 10 χρόνια μετά την Ανάληψη στη Ρώμη και στην Ρωμαϊκή γλώσσα. Ο Λουκάς το έγραψε έπειτα από παράκληση του Αγίου Πέτρου. Το έγραψε 15 χρόνια μετά στην Αλεξάνδρεια και στην Ελληνική γλώσσα. Ο Ιωάννης το έγραψε 32 χρόνια μετά στην Πάτμο και στην Ελληνική γλώσσα.